Пазарът гъмжи от опасни детски облекла и рискови контакти 10.03 | 22:13

Те крият потенциален риск от нараняване или задушаване на детето

От Теодора Кокаланова

Болеро, детско спортно горнище и два вида контакти са сред най-новите забранени опасни стоки от Комисията за защита на потребителите. Детските облекла са опасни поради наличието на функционални връзки около врата, чиито свободни краища крият потенциален риск от нараняване или задушаване на детето. Контактите пък могат да причинят токов удар или изгаряне.

Стоките са изтеглени от търговската мрежа. За нарушителите законът предвижда санкция в размер до 25 000 лв. Болерото е марка RNS Ronis и е предназначено за момичета до две възрастови граници – 7 и 14 години. Изработено е от трико в светло сив и лилав цвят, и е с дълги ръкави.

Стоките са в нарушение на европейските изисквания по отношение на проектирането и изработката на облекла за деца и юноши. Забранена е продажбата и на детско спортно горнище с марка Binjia за деца до 7-годишна възраст, и деца и юноши от 7 до 14 години. Връзките в качулката и свободните им краища, които не са осигурени срещу разнищване, крият същите рискове, както и при болерото.

Спрени от продажба са и два вида китайски контакти, които могат до доведат до получаване на токов удар при допир или изгаряния. Единият вид контакти имат пет гнезда, комбинирани са с двуполюсен щепсел и се предлагат в опаковка по 12 броя в бяло, синьо и червено. Марката им не е известна, но имат трайна маркировка: MADE IN CHINA 250V 6A~. Те не отговарят на основни изисквания за защита срещу поражения от електрически ток при директен допир – съществува възможност за пряк контакт с части под опасно напрежение на щепсели, свързани към изделието.

Контактът не покрива и основни конструктивни изисквания. Неправилното оразмеряване на щифтовете може да предизвика загрявания до недопустимо високи температури, което е предпоставка за възникване на опасност от изгаряния. Другият вид доказано опасни контакти, които са спрени от продажба, са с три гнезда и отново комбинирани с двуполюсен щепсел. Тяхната марка е JIN YANG и имат трайна маркировка: YIK SNI 16A 250V. 

Водещи

Най-четени