Античен град, орисан от Ванга, излиза на показ 15.03 | 17:48

Археолози и иманяри претърсват за съкровища, предречени от Пророчицата

От Теодора Кокаланова

Мълвата за злощастната съдба на древна цивилизация вълнува Петрич и околните села от десетилетия насам. Разпространяват се какви ли не приказни митове. Така започват и изследванията на археологическите разкопки, от екип ръководен от доц. д-р Людмил Вагалински, директор на БАН.

Ванга е искала да се разкрие античният град. Има записани многобройни разкази и случки на близки до пророчицата, в които се говори за археология. "Чувствала се е свързана с хората, които някога са живели там, и е искала да сподели информацията, знанието и съдбата на града със съвременните жители. В много от спомените им се казва, че е имала афинитет към археологическите разкопки и разкриването на истината", смята Сотир Иванов директор на Исторически музей в град Петрич.

"Преди хиляди години е изригнал вулкан. Под огнената лава били погребани голям град и много невинни хора. Те били високи, едри и се обличали в дрехи, тънки и блестящи като станиол. Били много просветени. Реката, която течала през града, била златоносна и всяко новородено дете го потапяли във водите й. Градските порти били украсени с големи позлатени крилати животни." Това предрекла леля Ванга през 1985 г. за древния град под вулкана "Кожух". Пророчеството е записано и публикувано в книга от племенницата й Красимира Стоянова.

Най-интерсна е историята за златния кон, който е бил разположен в центъра на античния град. Разтърсващите митове и пророчества не са само плод на въображението на хората. Българи и американци доказват съществуването на богат античен град десетилетия по-късно. Хераклея Синтика е имал огромно политическо, икономическо и културно значение. Разкриването на златния кон и други артефакти ще превърне местността Рупите в топ дестинация на Балканския полуостров, предаде "24 часа".

Водещи

Най-четени