Брюксел зове: Всяка страна от ЕС е длъжна да арестува Владимир Путин 19.04 | 14:45

Същото се отнася и за пълномощничката по правата на детето в неговата администрация Мария Лвова-Белова

От iNews.bg

Всяка страна членка на ЕС е длъжна да изпълни заповедта на Международния наказателен съд (МНС) за арест на руския президент Владимир Путин и пълномощничката по правата на детето в неговата администрация Мария Лвова-Белова.

Това заяви еврокомисарят по ценностите и прозрачността Вера Йоурова. Тя говори по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург.

Заповедите са издадени заради незаконното депортиране на деца от окупираните територии в Украйна.

Депортирането на деца е започнало още през февруари 2022 г., преди началото на пълномащабното руско нахлуване, изтъкна Йоурова. Окупаторите се оправдали с необходимостта от евакуация.

Данните за броя на насилствено депортираните и прехвърлени в Русия деца са различни взависимост от източниците. Националното информационно бюро (НИБ) на Украйна разполага с данни за над 16 000 деца до 14 април.

Престъпление е и осиновяването като резултат от нелегалното депортиране, допълни Йоурова. Такива действия не трябва да бъдат толерирани.

Бюрото на Върховния комисар на ООН за бежанците в Русия и независимият телевизионен канал "Дожд" открили украински сираци в руски сиропиталища. В някои от тези институции децата били подлагани на т.нар. военно-патриотично възпитание.

На МНС били известни хиляди случаи на депортиране на деца от сиропиталища и детски домове. Смята се, че много такива случаи са завършвали с осиновявания в Русия.

"В резултат на издаването на международните заповеди за арест МНС може да изпрати искане за арестуването и предаването на заподозрените на всяка държава, на чиято територия тези лица могат да бъдат открити, и трябва да поиска сътрудничеството на тази държава за ареста и предаването на заподозрените. Държавите, които са страни в този съд, включително членките на ЕС, имат задължението да изпълнят тези искания за арест и предаване", категорична бе Вера Йоурова.

"Престъплението, което обсъждаме, е връх на антихуманността и нарушенията на човешките права. То е сравнимо само с престъпленията на Хитлер, Сталин и Мао Цзедун", заяви българският евродепутат Александър Йорданов от ГЕРБ-СДС и Европейската народна партия (ЕНП).

По думите му решението е закъсняло, но справедливо. А Путин може да стъпи в ЕС единствено на път към Хага, където се намира МНС.

Думата взеха и редица евродепутати от Литва и Латвия. Те припомниха депортациите на граждани от балтийските републики, извършени от режима на Сталин след присъединяването им към СССР през 1940 г.

На сесията си през юни в Сгтрасбург Европейският парламент ще почете всички жертви на сталинските депортации, обяви литовката Раса Юкнявичиене.

Водещи

Най-четени