Пеевски няма да бъде разследван ефективно, смятат над половината българи 03.07 | 16:00

Реформата на прокуратурата и на ВСС трябва да е сред трите приоритета на следващия парламент, сочи проучване

От iNews

На въпроса "Защо според вас, бившият главен прокурор Сотир Цацаров и настоящият Иван Гешев, не са разследвали Делян Пеевски за корупция" - 53 % отговарят "защото под някаква форма са зависими от него", а за 25 % обяснението е, че те са били "назначени" благодарение на неговото лоби във Висшия съдебен съвет (ВСС). Едва 5 % смятат, че не е "имало причини да бъде разследван", останалите не могат да преценят.

Това показват данните от проучване на Talk Online Panels, представително за онлайн населението на България с извадка 1006 респондента и метод на регистрация - онлайн анкета.

Изследването е по поръчка на "Дневник" и е проведено в периода 22 - 25 юни (почти 3 седмици след обявените от САЩ санкции за българи по "Магнитски" заради корупция).

От отговорите се разбира, че за повечето българи е ясно колко силни са обвързаностите между бившата изпълнителна власт, бившия депутат от ДПС и прокуратурата и че това са част от причините за липсата на проверки и действия. Затова и очакванията за реформи в тези сфери са сериозни.

Над 50 % напр. не смятат че въобще ще има ефективно разследване на Пеевски и сега след санкциите "Магнитски" (вижте графиката надолу), а за 41 % само ще симулират разследване, защото "продължават под някаква форма да са зависими от него". 12 % отговарят, че "Делян Пеевски няма да позволи да бъде разследван".

По равно (по 15%) са тези, които са оптимисти, че главният прокурор Иван Гешев и шефът на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров вече нямат друг избор и ще трябва да започнат ефективна и независима проверка срещу бившия депутат и тези, според които дали такава ще има ще зависи от резултатите от изборите.

Освен очакванията за разследване на Пеевски, за връзки с него и за корупция трябва да бъдат проверявани и почетния председател на ДПС Ахмед Доган (отговарялите са най-категорични за него - 85 % дават положителен отговор срещу 4 % отрицателен), лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов (75 %) и Цацаров, който беше главен прокурор преди Гешев (според 75 %).

Повече от половината смятат, че мандатите на двамата трябва да бъдат прекратени предсрочно - за Гешев (62 % срещу 15 % да остане на постта си) и за Цацаров (60 % срещу 13 %). Сред политическите сили ГЕРБ и ДПС са най-силно свързвани с корупция, "мафия", "мутри" - съответно по 68 % и 63 % (отговарящите са имали възможност да посочат повече от един отговор). Следват БСП с 46 % и обединението "Български патриоти" (с него на предстоящите избори се явяват ВМРО, НФСБ и "Воля").

Платформата на Васил Божков - "Българско лято" получава 25% от отговорите, а "Изправи се! Мутри вън!" - 23%. По 11 % са тези, които свързват с корупция, "мафия", "мутри" - "Има такъв народ" и "Демократична България".

Те съответно имат най-голямо доверие според оценката кой има потенциал да се пребори с корупцията - за 41 % това е партията на Слави Трифонов. Следва коалицията "Демократична България" (с 31 % доверие) и обединението около Мая Манолова и Отровното трио (с 28 %). Около 25 % българи не могат да преценят има ли политическа сила, която би се справила с този проблем.

За 77 % от отговорилите обаче санкциите по глобалния акт "Магнитски" срещу Пеевски за корупция и търговия с влияние не са били изненада, защото "това е публична тайна", докато 13 % отговарят, че той не е свързан с незаконни дейности. 81 % отговарят че одобряват тези действия срещу него срещу 5 % отрицателни. При Васил Божков, който също беше санкциониран оценките са 72 % одобрение срещу 11 % неодобрение, че е посочен от САЩ. Най-ниски са оценките за Илко Желязков (соченият за един от "лейтинантите на Пеевски" и вече подал оставка от Националното бюро за контроол на СРС) получава 62 % одобрение, че е санкциониран, но 26 % при него са тези, които не могат да преценят.

На фона на това категорично разбиране за свързаните с корупция и причините тя да не бъде разследвана, като неизненадващи могат да бъдат определени очакванията, че реформата на прокуратурата и на ВСС трябва да е сред трите приоритета на следващия парламент - за 49 %, а 46 % посочват битката със "завладяната държава". Като най-категорична задача за бъдещите депутати обаче е посочена реформата на здравната система (с 68 %), следвана от "ускорено повишанване на доходи и пенсии" (52 %) и реформа на образованието (46 %). 

В оценките коя политическа сила има потенциал да се справи с икономическата криза - "Има такъв народ" и "Демократична България" получават съответно 37 % и 32 % подкрепа, следвани от "Изправи се! Мутри вън!" (с 21 %) и ГЕРБ (с 20%). Висок е делът на хората, които не могат да преценят кой може да реши тази задача (25 %).

На въпрос как оценявате работата на служебното правителство - 57 % дават положителна оценка, а 19 % - отрицателна.

Водещи

Най-четени