Медиите дори в Кения по-свободни от българските 26.04 | 11:20

Корупцията и тайни споразумения с политици и олигарси пречат на свободата на словото у нас, казват „Репортери без граници“

От iNews.bg

Медиите в Кения и още африкански държави са по-свободни от тези в България. Това показват последните рейтинги за свободата на словото по света на "Репортери без граници". България е класирана най-ниско от всички страни в Европейския съюз, както и на Балканския полуостров. Единствено Турция е по-назад от нас.

Според рейтинга си България заема 109-то място от общо 180 държави в класацията. В първата тройка са скандинавските страни - Норвегия, Швеция и Финландия. Последните места пък са за Туркменистан, Еритрея и на самото дъно е Северна Корея, предаде БГНЕС.

Пред България са не само останалите 27-страни членки на ЕС, но и преките ни съседи без Турция, която не на 155-о място, плюс всички държави от Западните Балкани, включително и Албания. По-голяма свобода на словото има също в Молдова, Монголия, Армения, Киргизстан. Изпреварват ни и редица африкански държави като Кения, Либерия, Мозамбик, като ислямския Тунис, а също Непал и Източен Тимор и много други.

Краткият анализ за България е озаглавен "Подкупване на медиите". В него се посочва, че ниският рейтинг на страната "се дължи на медийната среда, в която преобладава корупция и тайни споразумения между медии, политици и олигарси, включително Делян Пеевски, бивш шеф на главната разузнавателна агенция и собственик на Новата българска медийна група". Уточнява се, че "групата му има 6 вестника и контролира близо 80% от разпространението на печатните медии". Правителството финансира с евросредства определени медии "при пълна липса на прозрачност, което всъщност подкупва редакторите да улесняват медийно правителството или да се въздържат от публикуването изобщо на проблемни теми", коментират от "Репортери без граници".

Водещи

Най-четени