Скандал! Поп благославя иманяри 29.01 | 15:09

"Свещени да са металотърсачите и апаратите ви", напявал отец Димитър

От Теодора Кокаланова

Тясната връзка на църквата и незаконната археология отдавна не е новост във Видинска област. Неин достоен пазител е видинският духовник отец Димитър, който не за първи път освещава металотърсачи.

Християнското духовно лице организира тържествени литургии, в които напява на иманярите. Видинските водосвети на инструменти са чести събития и през миналата есен са се извършвали периодично на няколко пъти.

По време на молитвите отец Димитър изразява възхищението си към иманярите и вещае техния успех с думите "Бог да освети техните апарати, за да имат късмет в това, което търсят", твърди агенция "Фокус".

И тук идва въпросът, който продължава да се обсъжда между прокуратурата и търсачите на интересни находки. Според служителите на закона дейността им е на прага на законното и е изградена от нечисти намерения.

"Бумът на иманярството е свързан с бума на организираната престъпност в България. Нашите иманяри, иманярите в Южна Европа, не копаят за вътрешния пазар, копае се, за да се изнася. България е един от трите основни източници за черния пазар в Англия", твърди прокурор Николай Соларов от Върховната касационна прокуратура.

Водещи

Най-четени