Избират нов строител на инсталация от завода за отпадъци 04.07 | 20:32

Компостиращата инсталация ще се изграждат с отпуснатите средства по първата фаза

От Петя Михайлова

Столичната община ще обяви нова обществена поръчка за избор на строител на инсталацията за компостиране, която е част от интегрирания проект за третиране на отпадъците.

Това каза пред журналисти заместник-кметът Мария Бояджийска, цитирана от БТА.

Предишната процедура беше анулирана от общината заради предложената по-висока от индикативната цена от единствения допуснат кандидат за строителството й.

Компостиращата инсталация е едно от съоръженията, които ще се изграждат с отпуснатите средства по първата фаза на проекта за завода за отпадъци.

В края на миналата седмица ЕК одобри безвъзмездно финансиране от 50 млн. евро за тази фаза от проекта. Предстои подписването на договора за заемно съфинансиране с Европейската инвестиционна банка. Преди това обаче договорът трябва да бъде одобрен от Столичния общински съвет. Консултантът, който прави анализ на втората фаза от проекта, е отчел, че прогнозните количества отпадъци, дадени от общината, са коректни. В момента се извършва анализ на таксата за битови отпадъци, както и икономически анализ на тази част от проекта.

В отговор на въпрос какво ще спести общината при изгаряне на отпадъци в съоръжение на "Топлофикация-София" в сравнение с това да се возят до циментовите заводи в страната, Бояджийска посочи, че твърдата цена за изгарянето на тон е 10 евро, която е плащана на циментовите заводи. Освен това има и разходи за транспорта на 120 хиляди тона отпадъци. Новата мощност в столичната топлофикация, която ще се изгради за изгарянето на горимите блокчета, ще е до 50 мегавата. При завършена процедура е избран строител на депото за неопасни отпадъци, което е част от одобрената фаза на проекта. Негов изпълнител ще бъде обединение "Геотехмин-Униеко", но процедурата по избора му се обжалва и все още не е подписан договор.

Водещи

Най-четени