Борисов: Без паника, магазините имат храна и вода за повече от месец напред 11.03 | 11:26

Можем да произвеждаме до 2000 маски на ден, но нелегалният износ е проблемът, каза още той

От iNews.bg

Прототипите на българските маски са тествани и сертифицирани. Цяла нощ е работено по тях. Можем още днес да имаме 1000 – 2000 на ден. Това заяви премиерът Бойко Борисов след заседание на Съвета по сигурността, цитиран от БГНЕС.

Борисов с радост отчете, че за разлика от другите страни, нашата индустрия е в състояние да произвежда по 4 километра плат на ден. Премиерът съобщи още, че продължава нелегалният износ на маски. Вчера е пресечено изнасяне на 7500 маски, а тази нощ – 20 000 броя.

Според Борисов прогнозата на учените е, че пикът на коронавируса ще е през септември месец. В тази връзка премиерът призова да запазим спокойствие и да не дестабилизираме икономиката ни с непредвидени действия. "Най-опасното е да счупим икономиката – ще се появи рецесия, спиране на растежа", предупреди министър-председателят.

Кризисният щаб е решил да направи по-гъвкави мерки в областите без огнища на вируса. Кината продават билети през стол, а след всяко представление ще се дезинфекцира. В училищата всеки учебен час ще започва с инструкции за лична хигиена.

Учим се цяла Европа, пък и светът, и в Турция, и в Русия се откриха случаи. Да не се поддаваме на паника и да гледаме на света по начина, по който всеки ден гледаме, затова българите казват най-важното е здравето и се молим на Господ да ни пази здрави, всичко друго може да се оправи, посочи премиерът. И добави, че нито една държава-членка няма необходим запас от маски, медицински облекла, аспиратори, респиратори и какво ли не още, калцуни ръкавици.

Според него светът като цяло не е подготвен за подобна грипна епидемия като коронавирус.

Премиерът още веднъж призова гражданите да не се поддават на паника, защото складовете на големите вериги магазини са запасени с продукти за 30-40 дни напред. Храна има, вода има, заяви Борисов и се обърна към министрите си – към Младен Маринов да следи да не се изнасят контрабандно това, което се произвежда у нас, към Ананиев – има пари да плаща, Дончев – със заводите. 

Водещи

Най-четени