Линейка при болния за 30 минути от пролетта на 2018 г. 27.10 | 18:36

Европа налива над €83 млн. в нови коли, апаратура и допълнителни центрове за Спешната помощ

От iNews.bg

От пролетта на 2018 г. и до най-отдалечените пациенти, които имат нужда от незабавна медицинска помощ, линейката ще пристига за не повече от 30 минути. Това ще стане факт след приключването на мащабен проект за модернизация на структурата на Спешната помощ у нас, който се финансира с евросредства, стана ясно от думите на здравния министър Петър Москов. Чрез инвестиция от над 83 млн. евро ще бъдат закупени нови линейки, животоспасяваща апаратура за тях и за спешните отделения, ще бъдат изградени допълнителни такива или съществуващите ще бъдат модернизирани и разширени. Някои от ремонтните и строителните дейности ще приключат още в края на 2017 г., благодарение на което в определени райони медицинските екипи ще моагт да започнат да действат по-бързо и адекватно още преди края на проекта.

През пролетта на 2018г. трябва да бъде завършено строителството на всички нови Центрове за спешна медицинска помощ в страната. Това предвижда Проект за подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ, финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020г., по който държавата ни получава 83 597 313 евро безвъзмездно от Европа за модернизация и преоборудване на спешната помощ в България. Инвестицията ще бъде разпределена за 76 изцяло ново строителство на спешни медицински центрове, 6 за дострояване на допълнителен етаж или допълнително крило, 155 за реконструкция и ремонт на вече съществуващи сгради. Подготвителният етап на проекта вече е на приключване и според министъра на здравеопазването Петър Москов през март месец трябва да приключат откритите процедури за фирми, които ще строят или ремонтират обектите.

Инвестицията е разделена на 27 лота в цялата страна, което ще позволи проектът да се осъществи с максимална скорост и ще предотврати възможността обжалвания в някои от случаите да забавят реализирането на целия проект. Освен за строителство и ремонт, голяма част от парите ще отидат за преоборудване и закупуване на нова модерна техника, включително и устройства за телемедицина и 400 нови линейки, снабдени с животоспасяваща апаратура.

Водещи

Най-четени