Излизат още имена на министри в бъдещия кабинет 02.12 | 16:59

ДБ може да вземе и регионалното министерство

От iNews

БСП да получи екоминистерството и социалното такова, ”Има такъв народ” - Министерство на енергетиката, Външно и на спорта, а ”Демократична България” - Министерство на правосъдието и това за електронното управление с възможност и за ключовото Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Такова разпределение по ресори е било обсъждано по време на закритите преговори за съставяне на правителство, което мандатоносителят "Продължаваме промяната" води от началото на седмицата с потенциалните си партньори, след демонстрираната откритост и прозрачност преди това, съобщава Клуб Z.

Вчера представители на "Продължаваме промяната" (ПП) са разговаряли с левицата, днес има среща и с "Демократична България". До момента единствена публично изтекла информация за вида на готвената коалиция дойде от депутата от БСП Румен Гечев, който обяви в национален ефир, че формулата ще е 8:4:3:2 - oсем министри за ПП, четирима – за левицата, трима за "Има такъв народ" (ИТН) и двама за "Демократична България" (ДБ) – според тежестта на получените на парламентарния вот гласове. Тази формула обаче вероятно няма да бъде изпълнена в този и вид.

Засега се запазва идеята Кирил Петков (ПП) да бъде министър-председател (тъй като се спекулираше, че служебният премиер Стефан Янев може да стане и редовен такъв), а Асен Василев министър на финансите.

Даниел Лорер обаче, от същата формация, който бе гласен за министър на външните работи, ще бъде "заменен" от Павела Митова от ИТН. Лорер пък щял да поеме Министерство на икономиката, пише още Клуб Z.

Остава и вариантът сегашният служебен министър проф. Николай Денков да остане като титуляр в Министерство на образованието.

Като министър на правосъдието се спряга юристката от ДБ Надежда Йорданова. Съпредседателят на дясната коалиция Христо Иванов остава в парламента.

Електронното правителство пък вероятно ще се поеме от IT специалиста на коалицията Божидар Божанов.

Сегашната зам.-министърка на външните работи Зарица Динкова от Националния съвет на "Зелено движение" вероятно ще стане вицепремиер по климата. Очакването бе дясната коалиция да вземе Министерство на околната среда и водите заради факта, че партия "Зелено движение" е в състава на ДБ. Така се спрегна името на

Борислав Сандов, съпредседател на "Зелено движение" - за вицепремиер по климата, за министър на околната среда и водите или и двете.

ДБ може да вземе и регионалното министерство.

Юристът Радостин Василев е почти сигурен министър на спорта в новото редовно правителство. В 45-ото Народно събрание той оглави правната комисия, а в 46-ото бе предложен от Слави Трифонов за спортен министър в проектокабинета на "Има такъв народ".

Отделно, от формацията на Кирил Петков все още настояват Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), която бе оглавена от Александър Дунчев от ПП, да се отдели от шапката на земеделското министерство и да се обособи в ново звено, което обаче да вземе и част от ресорите и звената на ековедомството - като регионалните екоинспекции, например.

Възможно е партията на Слави Трифонов да вземе и земеделското министерство с титуляр бившият кадър на ведомството Пламен Абровски. Абровски бе и предложението на Трифонов за министър в предложеното от него правителство.

Водещи

Най-четени