Протест на спешните медици блокира София, искат по-високи заплати 28.03 | 13:30

Водачите на линейки споделят, че възнагражденията им са около 1 000 лв., като често са глобявани за дребни неща, за да не взимат допълнително материално стимулиране

От iNews.bg

Служители от центровете за спешна медицинска помощ протестират в София днес. Автошествие ще тръгне в 17 ч. от площад " Княз Александър Батенберг” и ще стигне до Министерството на здравеопазването, предава Нова телевизия.

Повод за демонстрацията са ниските заплати и лошите условия на труд. Лекари, медицински сестри, шофьори и други служители, които заемат различни длъжности в центовете от спешна помощ в цялата страна, ще вземат участие в протестите. Очаква се за протеста в София да пристигнат служители на спешна медицинска помощ от Монтана, Пазарджик, Перник и Враца. Останалите служители ще протестират пред филиалите в градовете.

Водачите на линейки споделят, че възнагражденията им са около 1 000 лв., като често са глобявани за дребни неща, за да не взимат допълнително материално стимулиране. 

Организаторът на днешния протест е председателят на националния синдикат "Защита”  Красимир Митов, който твърди, че няма промяна от миналогодишните протести насам, а липсата на бюджет притеснява медиците.

"Ние целим да предупредим управляващите, а ако няма промяна, ще има още протести”, казва Митов.

Председателят на синдикат "Защита” за София и окръга Валери Кузманов твърди, че комуникацията с държавата е лоша, въпреки опитите им да говорят с министрите.

Според Милена Атанасова от синдикат "Защита" увеличението на заплатите е било крайно недостатъчно, а един шофьор взема около 1000 лева, а трябва да са двойно. Протестиращите искат ръст на средствата за храна и труд - заплатите на медицинските сестри да скочат до 2500 лева. 

Водещи

Най-четени