Стотици се изсипаха в Бачковския манастир заради чудотворната икона 21.04 | 11:41

В традиционното литийно шествие участва и оригиналната икона

От Кремена Бедерева

Стотици богомолци от цялата страна придружиха чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир в традиционното литийно шествие до местността "Клувията".

Литията се провежда на втория ден на Великден и е най-старата със своята над 350-годишна история. Тази година за първи път, след реставрация, от църквата на Светата обител се изнесе оригиналната икона. Тя бе реставрирана в продължение на две години от иконописци от Света гора - Атон. 

Иконата е начело на литийното шествие заедно с игумена на манастира архимандрит Симон. Според преданието тя помага и извършва изцерителни чудеса най-вече на тези хора, които я носят или се докоснат на този ден до нея.

Затова и хората, които я  носят, се сменят по път към местността, който е дълъг около 8 км и доста стръмен.

С нейната чудотворна и най-вече лечебна сила са свързани много разкази, като част от хората усетили нейната  благодат се връщат всяка година на този ден в Бачковския  манастир в знак на благодарност.  Тази икона е от 14 век и е донесена от Грузия, откъдето са и  основателите на манастира братята Григорий и Абасий Бакуриани. 

Тя се почита като чудотворна, защото се смята, че с нея е дошло  и благоденствието за района. При нашествието на турците  манастирът е бил ограбен и опожарен, но иконата е била изнесена  и скрита. След много години тя е намерена в местността "Клувията" от две овчарчета и пренесена отново в Светата обител. На втория ден на Великден, по мистериозен начин тя отново е  напускала манастира и за да се спре нейното бягство, хората са  организирали литийното шествие с нея .

Така нейното бягство  свършва, а с това, според легендата, се върнало и  благоденствието в района.  В местността "Клувията" богомолците престояват до края на дена и връщат иконота отново в манастирската църква около 17,30  часа.

Водещи

Най-четени