Диалози за София ще обсъждат проблемите с въздуха, печките и колите 30.10 | 12:25

Четвъртата поредна дискусия е в рамките на инициативата „Визия за София“ на общината

От iNews.bg

На 1 ноември (четвъртък) от 18:00 до 20:00 часа в галерия "Структура” на ул. Кузман Шапкарев 9 в София ще се проведе четвъртото издание на поредицата дискусии на Визия за София - Диалози за София 04: Въздух, печки и коли, което този път ще разгледа актуалната тема за качеството на атмосферния въздух в София. Екипът на Визия за София ще представи наличните данни за това какво знаем за въздуха и основните фактори за замърсяването му, а именно битовото отопление, транспортът и климатичните особености на София.

Дискусията ще започне с презентация на данните, анализирани от екипа на Визия за София, и заключенията за това с какви данни разполагаме и какви са необходими, за да предприемем ефективни мерки. Ще обобщим какво е моментното състояние на въздуха в града, като ще бъдат разгледани и тенденции от последните години, изведени на база на достъпната информация. Ще направим сравнителен анализ с Виена, с целта да потърсим баланс между насърчаване и забрана на определени практики в мерките си за чистота на въздуха. Обработените данни и изводи по тези теми вече са представени в подробна статия с множество графики на сайта на инициативата тук: https://vizia.sofia.bg/2018/10/30/air_cars_heating/.

Дискусията се организира от Визия за София – инициатива на Столична община за създаване на споделена и дългосрочна стратегия за развитие на София и крайградските територии, и Форум Гражданско участие с финансовата подкрепата на Столична община, Програма Европа 2018 г. Събитието е отворено за всички експерти и граждани с отношение към средата, която обитават, и силна гражданска позиция. Потвърдили участници от страна на Столична община са Християн Петров, директор на Център за градска мобилност (Транспорт за София), Елица Панайотова, координатор на инициативата Зелена София. От страна на гражданските организации ще участват Борис Бонев, основател на Спаси София, Христо Христов, Data Scientist към University of Oxford, Боян Рашев, управляващ партньор на denkstatt Bulgaria, Храбрин Иванчев, член на Асоциация на автомобилните производители и д-р Петър Чипев, пулмолог във ВМА. Събитието е с вход свободен за всеки, който иска да изрази мнения и предложения и да участва в търсенето на стратегически решения, които ще подобрят чистотата на въздуха в града. За всички, които не могат да присъстват на място, ще бъде осигурено излъчване на живо във Facebook страницата на Визия за София с възможност за включване с мнения и предложения в коментарите.

Водещи

Най-четени