Събития за 1 април 30.03 | 13:30

От iNews.bg

1 април е 91-вият ден в годината според григорианския календар (92-ри през високосна). Денят на шегата се празнува в различни страни по света на 1 април всяка година. Денят на шегата не е официален празник, но е спечелил широка популярност и се празнува като ден, в който много хора се шегуват и разказват забавни небивалици на своите приятели, семейство, учители, съседи и колеги.

Съществуват различни версии за произхода на деня на шегата.
Една от версиите за началото на традицията да се шегуваме е свързана с Франция, по времето на Луи 14-ти и смяната на Юлианския календар с Григорианския. Кралят издал закон, с който въвежда датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари. Френските поданици се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април. През следващите години французите продължили да измислят различни шеги, които се правели в този ден.

Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 г. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по "изкъпването на белите лъвове", която трябвало да се проведе на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.
Съществуват твърдения, че корените на този празник могат да се търсят в римския фестивал в чест на Хилария провеждан на 25-и март.

Представяме Ви няколко идеи за локации, на които да прекарате деня на смеха:

ГАБРОВО

Музеят на хумора и сатирата отбелязва своята 51-ва годишнина.

На Международния ден на хумора и шегата Музеят отваря широко врати, за да отпразнува заедно със своите гости рождения ден на "сърцето" на българската столица на хумора - Габрово.

Както всяка година, екипът на Музея показва истинска габровска щедрост и през целия ден е подготвил събития за всички възрасти, а входът е свободен.

Голямата новина за всички приятели и почитатели на Музея е, че след като през 2020 година създадоха нов, просторен магазин с голямо разнообразие от оригинални и осъвременени сувенири, сега са на прага на нова стъпка със стартирането на онлайн магазин. Там вече се намират част от емблематичните габровски сувенири. Неговото официално откриване ще бъде именно на 1 април.

Светът е оцелял, защото се е смял!

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Можете да наблюдавате спектакълa "Царевград Търнов – звук и светлина” на специални промоционални цени от залата за наблюдение с панорамна тераса, намираща се зад Катедрален храм "Рождество Богородично”, както и безплатно от площад "Цар Асен I".

Билетите за спектакъла са на СПЕЦИАЛНИ ПРАЗНИЧНИ цени:nnПромоция един възрастен за 19.99 лв./брnПромоция двама възрастни за 25.90 лв.nПромоция трима възрастни за 29.99 лв.nПромоция детски билет за 4.99 лв.nПромоция два детски билета за 4.99 лв.

Закупилите билети на промоционални цени, ще наблюдават спектакъла от закритата и климатизирана панорамна площадка.nnСпектакълът може да бъде наблюдаван и безплатно от площад "Цар Асен I"

 

ПЛОВДИВ

11ти Международен танцов фестивал "Пловдив Древен и Вечен"
Колодрум Пловдив. Имаме удоволствието да ви поканим на 11ти Международен танцов фестивал "Пловдив Древен и Вечен"!

Запазете датите и станете част от най-мащабната танцова фиеста на 1-2 април 2023г. на сцената на Колодрум Пловдив.

 

СТАРА ЗАГОРА

"Вълшебникът от Оз" – детски мюзикъл от Л. Ф. Баум

Постановка Боньо Лунгов

Участват Биляна Райнова, Елица Матева, Калоян Георгиев, Кирил Антонов, Латина Беровска, Мария Джойкева, Станислав Матев, Янчо Иванов

Една класическа приказка, която от самото си създаване до наши дни е любопитна за всеки един творец. В спектакъла са преплетени куклен, драматичен театър, танци, музика и филм.

11.00 ч. Куклен театър

Водещи

Най-четени