Протест в петък срещу лекарското безхаберие 11.01 | 19:07

Случаят с четиригодишната Гергана е поредният, извадил на показ проблемите

От Нели Минчева

В петък пред ИСУЛ в столицата ще се проведе протест срещу случаите на лекарско безхаберие, на които все по-често ставаме свидетели напоследък, научи iNews.

"
Мисля че каузата, заради която ще се съберем 12:00 пред ИСУЛ, е в интерес на целия български народ, благодаря за разбирането и подкрепата на всички от името на цялото ни семейство", пише в блога си бащата на четиригодишната Гергана Илиева – момиченцето, за което във вторник беше изрично доказано, че е станало жертва на лекарска грешка.

Припомняме, че момиченцето почина след извършена операция за отстраняване на сливиците.

Днес бяха оповестени резултатите от проверката на Изпълнителна агенция Медицински одит (ИАМО), които категорично посочват - лекуващият го лекар е подценил състоянието му след операцията.

Фатален се е оказал вторият преглед на детето след операцията и подценяването на състоянието му.

Хронологията: На 8 декември миналата година детето е оперирано за отстраняване на сливиците от д-р Михаил Маджунов в МБАЛ "Царица Йоанна” в София. На следващия ден момиченцето е изписано от болницата.

На 14 декември личната лекарка на детето го насочва за консултация към "Царица Йоанна”, тъй като от болка не може да отвори устата си.

На 15 декември то постъпва в болницата по спешност, тъй като започва да повръща кръв. Ден по-късно детето е изписано от д-р Маджунов, по неговото мнение в добро състояние.

На 23 декември Гергана започва да повръща кръв и е приета отново в болницата. Лекари от същата болница, но от друг екип извършват спешна операция, но усилията им се оказват недостатъчни за спасяването на Гергана.

ИАМО е дала препоръки за отстраняване на допуснатите пропуски, ще бъдат съставени актове за административно нарушение по Закона за здравето и Закона за лечебните заведения. Те са в размер съответно от 300 до 3000 лв. и от 1000 до 20 000 лв.

Водещи

Най-четени