Скандал в НС заради минималната работна заплата (ОБЗОР) 21.12 | 20:02

Предложението на БСП за увеличение чрез промени в Кодекса на труда не беше разгледано

От iNews

Нови скандали в парламента заради опитите за промяна на минималната работна заплата. Опитът в нея да бъдат вкарани класът прослужено време и осигуровките може и да пропадне. Но решението отново беше отложено.

В същото време в кулоарите продължават совалките и около опитите за сформиране на правителство с втория мандат. Първата важна дата, очертана в плана на "Продължаваме промяната”, е утре.

Минималната работна заплата и днес доведе до скандал в Народното събрание. Точката, с която БСП искат увеличение, чрез промяна в Трудовия кодекс беше заложена за девета в дневния ред. Оказа се обаче, че редовното време няма да стигне и БСП поискаха удължаване. Но не получиха подкрепа от мнозинството. Това доведе острата реакция и на левицата и на синдикатите, които заплашиха с мащабни протести. В същото време "Продължаваме промяната” дадоха назад от идеята за брутна минимална работна заплата, след като вчера я подкрепиха в комисия.

Дневният ред пак успя да скара депутатите. ГЕРБ и БСП поискаха удължаване на времето. ГЕРБ до точката с  предложението им за 1 лев компенсация за горивото. А БСП до собственото им предложение за увеличение на минималната работна заплата. 

"Знаем, че "Лукойл” всеки ден дерат с 1 лев на литър. Колкото повече време отлагаме толкова по-възможно е да не стигнем до истинска компенсация”, заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

"Хайде да поработим до 9 часа. Минимална работна заплата - това очакват от нас поне за Коледа”, каза Георги Свиленски.

И двете предложения не бяха приети. Скандалът отекна в кулоарите.

"Безобразието, абсурдът, който сътвориха ПП, ГЕРБ, ДБ,БВ и ДПС от вчера, продължава и днес. Да е ясно кой блокира увеличението на минималната работна заплата на 850 лв. И кой с предложенията между първо и второ четен дефакто намаляват минималната работна заплата”, заяви Корнелия Нинова.

Подкрепиха ги и синдикатите, които заплашиха с мащабни протести, ако минималната работна заплата не бъде увеличена още от 1 януари следващата година. Те категорично не одобряват предложението на Министерския съвет увеличението да е на 770 лв.

"Абсолютно недопустимо е това, което се случва, абсолютен хаос е с хватки, запетайки и членове. Това нещо се отлага и се протаква и е на път да отиде за догодина и да няма увеличение или да е такъв ръст, какъвто МС предлага, което е недостатъчно”, заяви Любослав Костов от КНСБ.

Докато скандалът се разрастваше в кулоарите на парламента, "Продължаваме промяната” заявиха, че дават крачка назад. За разлика от решението си в Комисия, няма да подкрепят идеята на ГЕРБ минималната заплата да стане брутна.

"Предложението за брутна има своите аргументи, но в момента не можем да направим адекватна дефиниция, така че ние подкрепяме да е основна и върху нея да се начислява, но да бъде 50% от средната за първите две тримесечия на годината”, каза Искрен Арабаджиев.

ГЕРБ отговориха, че решението е в ръцете на Министерския съвет.

"Утре има заседание на НСТС. Правителството е това, което трябва да увеличи минималната работна заплата, така че нека този натиск, който се оказва в момента, да е утре на НСТС”, заяви Деница Сачева.

"Възраждане”, които подкрепят увеличението,  видяха полза в спора.

"В тази ситуация, ако може да се каже, че има нещо хубаво на несигурността и предизборния качамак, заради опита на популистките фракции да се цакат една друга – е, че печелят българските граждани”, заяви Костадин Костадинов.

Очаква се предложението за увеличение на минималната заплата да бъде гласувано утре с удължаване на бюджета, съобщава НОВА.

 

Водещи

Най-четени