Хванаха 2 велинградски фирми за укриване на данъци в големи размери 02.03 | 15:12

Нарушителите са търгували с горива за отопление, две прокуратури поемат случая

От iNews.bg

Две велибградски фирми са уличени в укриване на данъци в особено големи размери. В специализираните проверки, предприети вчера, са участвали служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност” в ОДМВР-Пазарджик, инспектори от ТДНАП-Пловдив, от Изпълнителната агенция по горите, от Областната инспекция по труда, както и служители на РСПБЗН-Велинград. Извършени са ревизии на две фирми с дейност – обработка на дървесина във Велинград.

В двата промишлено-складови обекта на едната фирма проверяващите са установили разлика от над 1000 кубика дървесина между нанесеното по документи и реалната наличност. В рамките на проверката е изяснено, че продукцията е реализирана, но за това не са издадени необходимите финансовово-счетоводни документи. Резултатът от това е, че са укрити данъчни задължения. В тази връзка е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.255 от НК, а инспекторите от ТДНАП-Пловдив са запечатали единия от обектите на дружеството, като предстои щателна данъчна ревизия. Служителите на областната инспекция по труда са констатирали, че на работа са били наети непълнолетни лица, за което е образувано полицейско производство за престъпление по чл.192а от НК. Съставени са и актове и за установена липса на редовни трудови договори на десет работниците във фирмата.

Съвместната проверка във втората фирма, специализирана в преработката на дървесина и производството на пелети, дала почти аналогична картина. Установена е липса на близо 350 тона готова продукция, която в действителност е реализирана на пазара без документи, като по този начин за избегнати данъчни задължения в големи размери. По случая е започнато полицейско производство по чл. 255 от НК и предстои данъчна ревизия. Акт и предписания за констатирани нередности, свързани с пожарната безопасност на сградите и производствените процеси, са съставили и инспекторите "Държавен противопожарен контрол” при РСПБЗН-Велинград. Разследващите ще проверяват и за евентуална свързаност между двете фирми.

Работата и по двата случая продължава под наблюдението на окръжната прокуратура - Пазарджик и Районната прокуратура - Велинград.

Водещи

Най-четени