Отварят 6 нови центъра за регистрация на имигранти 02.09 | 15:29

Още 20 км от оградата по границата ни с Турция е готова

От iNews.bg

У нас вероятно ще бъдат разкрити нови 6 центъра за регистрация на бежанци. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол днес. В момента се проучва възможността за отварянето на допълнителните бюра.

Идеята е по този начин да не се стига до проблемите с мигрантите, които се наблюдават в Сърбия и Македония, стана ясно от думите на Бъчварова. Тя допълни, че разкриването на допълнителните бюра за регистрация е част от предварително начертан план, съставен преди няколко месеца. Към тази крачка ще се пристъпи, ако се появи такава необходимост.

Влизащите в България не представляват заплаха за националната ни сигурност, каза още вицепремиерът. Според думите й близо 95% от нелегалните имигранти в страната ни отговарят на изискванията за получаване на бежански статут. Хората, които пристигат у нас, са предимно от Сирия, Ирак и Афганистан, добави вътрешният ни министър.

Бъчварова съобщи още, че вече е готова 20-километровата ограда на границата ни с Турция в района на Лесово. Тя обеща, че и останалите 110 км от съоръжението ще бъдат завършени. Около половината ще бъде готово до края на тази есен. В оградата ще бъдат направени специални отвори, чрез които бежанците ще бъдат насочвани към граничните пунктове, за да влизат легално у нас.

С изграждането на тези съоръжения по границата ще бъдат спестени и средства на държавата, стана ясно още от думите на вицепремиера. Тя обясни, че по този начин ще намалеят командированите служители на силовите ведомства по границата, а така ще се спестят и средства.

Водещи

Най-четени