Кунчев: Смекчаването на мерките сега не значи, че ще затваряме страната преди вота 28.02 | 11:30

„Няма го експоненциално нарастване, което ни дава възможност да сме малко по-демократични в мерките", обяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев

От iNews.bg

"Процесът на гласуване отнема между 15 -20 минути. Този процес е един от най-безопасните. Имах предложения да се включа в изборния процес, но няма да се включа, защото смятам, че човек трябва да си тежи на мястото. Няма да участвам в изборите."

Това заяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНР.

Несериозно е да се твърди, че сегашното разхлабване на мерки е свързано с последващо затваряне преди изборите, категоричен бе доц. Кунчев.

Анализът на ситуацията към момента показва, че сме в процес на повишаване на заболеваемостта и вероятно навлизането в трета вълна на заболяването. Той успокои, че въпреки това, сравнено с предишната втора вълна, темпът на нарастване на случаите е доста по-нисък.

"Няма го експоненциално нарастване, което ни дава възможност да сме малко по-демократични в мерките. Понатрупаха се и данни затова до каква степен работата на хотелите, СПА центровете и заведенията в тях при спазване на правилата се оказват върху заболеваемостта и се оказа, че почти няма допълнителен риск при спазване на правилата. Колегите от тази индустрия вложиха доста енергия, сили и средства в това средата да е безопасна. Това работи и е ефективно", подчерта доц. Кунчев.

Той отбеляза още, че здравните решения се взимат на база на настоящата ситуация.

"Знам колко би било неприятно за всички собственици на заведения, ако поработят 2-3 седмици или месец и след това бъдат затворени, но пък ако ситуацията стане нетърпима и заболеваемостта нарасне много и болниците се напълнят, ясно е, че ще се прибегне до такива мерки", посочи главният държавен здравен инспектор.

По думите му данните до момента показват, че ръстът на заболеваемостта не се дължи толкова на по-меките или твърди мерки, а на наличието на новия вариант на COVID-19.

"Посещението на ресторант за вечеря не крие особени рискове и ние се убедихме на база на практиката от това, което виждаме в СПА центровете. Не съм убеден, че това ще бъде спазено, не съм убеден, че отивайки за ресторант, за да се нахраниш и тръгвайки си, с това ще се приключи. Проблемът идва след 22.30 - 23.00 ч. с музиката, с падането на някои задръжки, с много по-интензивната комуникация", допълни доц. Кунчев.

Водещи

Най-четени