Всички политически сили в ЕП ни поздравиха за председателството 03.07 | 15:05

Екипите ви работиха за мотото „Съединението прави силата“. Отбеляза Юнкер

От iNews.bg

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни даде висока оценка на първото председателство на България на Съвета на Европейския съюз по време на срещата с премиера на страната Бойко Борисов днес. Той го поздрави за избора на правилните приоритети. "Работихме много успешно лично с теб, твоя екип и министрите", коментира Антонио Таяни. "Разчитаме страната да продължи да бъде ключов играч в реформирането на Европа, за да може тя да работи по-добре за нашите граждани", допълни той.

"Браво! Отлично! Много ви благодаря!". Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, след като министър-председателят представи резултатите от българското председателство на Съвета на ЕС пред членовете на Европейския парламент в Страсбург днес. "Благодаря на Лиляна Павлова, която беше инженер на това председателство, на посланика и на всички, които работят с премиера в България, в София и по други места", допълни той.

Юнкер посочи, че приноса на нашата страна е в това, че построи мостове, събра хора и постигна успехи в отделни отрасли в период на сложни обстоятелства и предизвикателства и денонощно, във всяка минута екипите на председателството работиха за мотото: "Съединението прави силата". "Искам да благодаря и за вашата работа , свързана със защитата на външните граници. Бойко, отлично се справи", обърна се председателят на ЕК към българския премиер.

Депутати от всички политически сили на ЕП поздравиха страната и министърът за Българското председателство Лиляна Павлова в пленарната зала и по време на срещите им след дискусията.

В отчета си пред евродепутатите премиерът Бойко Борисов обърна внимание само на някои от постиженията през изминалата половин година. Едно от тях е Срещата на върха на 17 май, която събра за първи път заедно президентите на балканските страни и европейските лидери. Като резултат от нея Атина и Скопие постигнаха споразумение за името, а това е постижение, с което всички трябва да се гордеем. Не бива да забравяме и личния пример, който дадохме с постигнатото споразумение за добросъседство между България и Македония, посочи той. Работихме много за свързаността на региона, защото политическите декларации са важни, но гражданите трябва да видят реалните резултати в своето ежедневие – построяването на транспортните коридори номер 4, 8 и 10, дигиталната инфраструктура, жп линиите и пристанищата, което ще даде възможност за просперитет, свързаност, вдигане на Брутния вътрешен продукт на целите Балкани и ще даде възможност за европейско бъдеще на младите хора от региона. В София бяха договорени и 11 транспортни проекта за цифрова програма на Балканите, за енергийна свързаност, за младежите чрез Еразъм + с конкретно финансиране.

Премиерът отбеляза и заслугите на страната за организираната среща ЕС- Турция във Варна на 26 март, която възстанови диалога с южната ни съседка и позволи да бъдат решени натрупаните проблеми, и доведе до това да имаме нулев мигрански натиск на европейската граница. Постигнахме голям напредък като подобрихме Шенгенската информационна система, визовият кодекс и Шенгенския граничен кодекс, както и оперативната съвместимост, посочи той. По реформата на Дъблинското споразумение страната е инвестирала много усилия да придвижи и постигне резултати по 4 от 6 отворени досиета в пакета, в резултат на която преди дни бяха поставени основите на общото решение на лидерите от ЕС.

България ще продължи да работи за пълното си членство във всички политики на ЕС - Шенген и еврозоната, заяви българският премиер. Той посочи основата за това желание – имаме висок икономически растеж от 4%, безработицата падна под 6%, нисък външен дълг 24% от БВП към днешна дата, имаме значим финансов резерв и на практика нулев бюджетен дефицит.

През последните шест месеца страната постегна резултати и по други теми - социалния стълб, енергийния съюз, банковия съюз, единния цифров пазар и подготовката за европейските избори през 2019 г., отчетоха още българските политици. Работихме в динамична и сложна обстановка и посрещнахме много предизвикателства, някой от които ще останат в европейския дневен ред - САЩ и решенията на президента Доналд Тръмп за търговското споразумение с ЕС и излизането от споразумението с Иран; Брекзит - който е не само вътрешен, но и геополитически проблем и резултатът от преговорите не трябва да застраша сигурността на Европа и на гражданите, ситуацията в Африка, която е източникът на миграционният натиск към Европа и тероризмът, който остава сериозна заплаха за света.

Страната ни през тези шест месеца работи с всички институции – и европейски, и български, по конструктивен и прагматичен начин. Без непрекъснатия диалог с Европейския парламент нямаше да успеем да постигнем съгласия по толкова много теми и толкова много законодателни акта да бъдат подписани, някой от които с цената на денонощни преговори и големи компромиси. Постигнати са 45 споразумения с Европарламента от 105, които страната наследи от Естония на 1 януари. Още толкова е затворила в Съвета, за да могат експертите на австрийското председателство да започнат преговори по тях през юли.

Създадохме една добра база, на която следващото председателство да стъпи, отбеляза и българският еврокомисар Мария Габриел, чиято роля за постиженията в сферата на дигитализацията и изграждането на цифрово общество беше изтъкната от депутатите и ръководителите на европейските институции.

Водещи

Най-четени