Неофит: Отговорност на църквата е да почита достойните ни предци 06.10 | 16:09

Патриархът получи знак за особени заслуги от Община Стара Загора

От iNews.bg

Синовен и свещен наш дълг и историческа отговорност е за светата ни Православна църква да помни и да почита паметта на всички свои достойни предци, отдали силите и живота си за нейното съграждане през вековете и за осъществяването на нейната свята и спасителна мисия. Сред всички тях особено ярко грее образът на един от достойните синове на православния български народ и заслужил архипастир на светата ни Църква – приснопаметният и многообичан от целия ни православен народ Старозагорски митрополит Методий. Това заяви Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който официално откри научната конференция, посветена на дядо Методий, предаде БГНЕС.

В годината, когато се изпълват 180 години от неговото благословено рождение, за нас е висока чест и истинска духовна радост да открием настоящата научна конференция, посветена на неговата светла личност и епохално дело – не само за богоспасаемата Старозагорска епархия, но и за цялата ни Света Църква, отдавна оценила и признала значителната роля и заслуги на митрополит Методий. Въпреки това личността и делото му и до днес продължават да заслужават вниманието на историците и да бъдат обект на изследване и доразкриване, защото стореното и оставеното от него за бъдещите поколения е истински богато по своите мащаби и е светъл пример за ревностно църковно-обществено служение. Ето защо в този празничен ден, полагайки началото на настоящата научна конференция и на тържествата по повод годишнината на митрополит Методий, изказваме всесърдечна благодарност от наше име и от името на Св. Синод на Високопреосвещения ни събрат, Старозагорския митрополит Киприан, и на всички организатори и домакини на настоящето събитие, като благопожелаваме много сили и ревност по Божието дело и мисията на Христовата църква сред православния ни народ, защото паметта за родилите ни в Господа предци и почитта ни към тях са сигурна гаранция за напредъка и благопреуспяването ни като достойни чеда на Църквата и Родината. Божието благословение да бъде над всички Вас и над цялата ни света Православна църква!", обърна се към присъстващите в залата патриарх Неофит.

Негово Светейшество българският патриарх Неофит бе удостоен със знак за особени заслуги на община Стара Загора, а Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан - с благодарствен плакет за заслуги от името на кмета Живко Тодоров и община Стара Загора. Отличията връчи председателят на Общинския съвет Таньо Брайков.

В конференцията с научни доклади се включиха д-р Николай Атанасов , който замени починалия в началото на седмицата проф. Иван Тютюнджиев, проф. Петко Петков, д-р Румяна Лечева и директорът на ТД "Държавен архив" Галентин Караславов. Доклад изнесоха и близки на блаженопочившия Старозагорски митрополит Методий Кусев.

Конференцията закри Старозагорският митрополит Киприан. Той благодари на Областна администрация и община Стара Загора за доброто и успешно партньорство в организацията на честванията, на всички участници в конференцията и на екипа, който създаде филма, в който се видя нов прочит на живота на дядо Методий и делото му, което носи българщина и вяра – добродетели така необходими за нашето младо поколение.

Водещи

Най-четени