Хиляди посрещнаха Чудотворната мозаечна икона на Св. Богородица 24.12 | 15:17

Тя бе донесена в София от Атон и бе поставена за поклонение в храм-паметник "Александър Невски"

От Кремена Бедерева

Чудотворната мозаечна икона "Пресвета Богородица-Геронтиса" от манастира "Пантократор" на Атон, Света гора, бе донесена в София и в 12.00 ч. бе поставена за поклонение в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

Хиляди се стекоха пред храма, за да се докоснат до иконата.

В навечерието на Рождество Христово за благословение на целия български народ наместник-председателят на Светия синод  Варненският и Великопреславски митрополит Кирил отслужи  молебен в прослава на Пресвета Богородица. В службата участват архиереи от БПЦ и монасите от Атон, пристигнали с иконата.

Донесената в България светиня е единствената мозаечна икона "Геронтиса" в света и е направена от монасите на Светогорския манастир "Пантократор" по спомени за оригиналната икона, която е била в храма "Св. София" в Цариград и е унищожена по време на иконоборството. 

Иконата се е прославила със своето чудотворство, като молитвите, отправени пред нея към Пресвета Богородица, особено помагат на възрастните и немощните хора.

По решение на Светия Синод иконата ще остане за поклонение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" до 12.00 ч. на 25 декември, след което ще отпътува за Варна.

Там тя ще бъде  дарена на варненския катедрален храм "Свето Успение  Богородично".  В края на ноември наместник-председателят на Светия синод  Варненският митрополит Кирил беше на посещение в Света гора.

Водещи

Най-четени