Нелепо! Психиатрии отказват да приемат деца с увреждания 30.09 | 16:07

Малчугани с тежки проблеми чакат с часове пред лечебните заведения

От Теодора Кокаланова

Психиатрични отделения отказват да приемат деца с увреждания от социални домове. Това съобщи директорът на Държавната агенция за закрила на децата Ева Жечева."Наблюдава се нежелание на психиатрични болници да приемат деца и младежи в криза", посочи тя.

Жечева потвърди за конкретни случаи, при които хлапета с тежки здравословни и психиатрични проблеми са чакали с часове в линейки пред лечебниците, докато се уреди приемът им и последващите прегледи. Основната причина за отказа от преглеждане на малчуганите е изключително тежкото им състояние, което често се оказва, че не е прецизирано.

"Голяма част от тези деца са с диагнози, които не отговарят на тяхното състояние. Те са били поставяни формално, а децата са били настанявани в дадени институции доста често единствено заради профила на социалното заведение", уточни Жечева.

По думите ѝ изоставените хлапета с години са били лекувани по диагнози, които не са променяни, и по лечение, което не е било актуализирано. "Друг проблем при приемането на тези малчугани в болниците са клиничните пътеки. Това са деца и младежи, които не могат да се повлияят достатъчно в рамките на една клинична пътека, понякога се налага те да останат дълго в болница", смята Жечева.

За да приемат децата, лечебниците ги приемат по няколко различни пътеки, с което още повече се объркват диагнозите им, пише "Телеграф". "По този начин се създава едно сложно медицинско досие, с което трудно би се справил който и да е специалист", поясни Жечева, допълвайки, че е налице недостатъчна готовност на здравната система да отговори на потребностите на децата от домовете.  

Водещи

Най-четени