Йотова: "Единството на нацията не означава да стоиш пред изпълнителната власт и да те пошляпват зад врата 25.02 | 19:47

От iNews.bg

Изминалите 4 години от мандата в президентството ще ги запомня със спазени обещания, защото преди 4 г. президентът Радев заяви, че иска да върне доверието в президентската институция, а предишният държавен глава завърши мандата си с най-нисък рейтинг на доверие". Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV вицепрезидентът Илияна Йотова.

По думите й решението с Румен Радев да се кандидатират за втори мандат и да го обявят рано е взето след дълги разговори и дълбок анализ. "Няма безгрешни хора, но има и неща, които искаме да продължим. Искаме връщане на държавността. Държавността, която защивата своите граждани, която гарантира живот, перспектива, гарантира оставане в България. "Обявихме нашата кандидатура, единствено за да сме честни пред хората", коментира още Йотова и допълни, че президентът Радев направил възможна промяната на България.

Според нея през последните 4 години не е усетила някой от БСП да е оттеглил доверието си от тях.

Йотова категорично заяви, че няма разрив в отношенията между Корнелия Нинова и Румен Радев. "Това са спекулации, такъв опит имаше и между нас с г-н Радев, че той не е доволен от мен", допълни вицепрезидентът.

Според нея през последните 4 години не е усетила някой от БСП да е оттеглил доверието си от тях.

Йотова категорично заяви, че няма разрив в отношенията между Корнелия Нинова и Румен Радев. "Това са спекулации, такъв опит имаше и между нас с г-н Радев, че той не е доволен от мен", допълни вицепрезидентът.

"Обявихме нашата кандидатура, единствено за да сме честни пред хората", каза още тя.

Вицепрезидентът Илияна Йотова отхвърли обвиненията на управляващата партия ГЕРБ, че държавният глава Румен Радев не действа като обединител на нацията. Според нея с действията си Радев е показвал, че иска да се ликвидират корупционните практики в страната и да се завърне държавността.

"Единството на нацията не означава да стоиш пред изпълнителната власт и да те пошляпват зад врата", добави тя.

Йотова се върна и към протестите от миналата година. Според нея те са започнали заради подкрепата на хората към президентската институция. "Протестът каза всичко онова, което е нашата политика - смяна на модела на управление. Това не беше просто протест, а нова енергия на хора, които казаха, че искат да променят държавата. Нямаше как да не подкрепим тази енергия, даже повече подкрепа заслужаваше", допълни Йотова.

Масовите протести срещу властта миналата година започнаха след сблъсъци пред летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. До тях се стигна след опит на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов да слезе на брега на парк "Росенец", където се намира имотът. Още в първите дни на протеста Румен Радев слезе при хората заедно с Йотова, за да изрази подкрепата си за тях.

Това стана, след като представители на МВР и прокурори от Специализираната прокуратура влязоха в президентството и извършиха претърсвания на кабинети във връзка с две досъдебни производства. В крайна сметка секретарят на Радев Пламен Узунов беше задържан.

Водещи

Най-четени