Четири заповеди определят живота ни през следвашия месец 14.05 | 10:30

Спортуваме с до още 9 приятели, ходим в парка, но без да сядаме

От iNews.bg

Извънредното положение в страната изтече в полунощ и веднага влезе в сила, обявената в сряда вечер извънредна епидемична обстановка, предаде БГНЕС.

Всички наложени досега ограничителни мерки, въведени срещу разпространението на коронавируса, остават без промяна. Те са облечени в четири заповеди на министъра на здравеопазването, описани така:

  1. Първата заповед определя противоепидемичните мерки.

  2. Втората разписва ограниченията при влизане или излизане от държавата и позволява да се прилага задължителната карантина от 14 дни.

  3. Третата заповед разписва правилата за налагане на карантина и изолация при контакт с болни.

  4. Четвъртата заповед определя кои обекти продължават да работят и кои остават затворени.

Новост при т.нар. разхлабване е, че вече са разрешни трансплантанциите и се прехмават часовете за разходка в парка и възрастовото ограничение. Сядането на пейките обаче продължава да не се разрешева.

Разрешени са индивидуални и колективни спортове на открито до 10 души без състезателен характер. Басейните започват работа при строга дезинфекция.

Детските градини остават затворени. Големите търговски центрове – също.

Остават в сила глобите за неспазване на мерките – от 300 до 1000 лева при първо нарушение, и от 1000 до 2 хиляди при повторно. За нарушаване на карантината на завърнали се от чужбина – глобата е от 5 хиляди лева.

С четирите заповеди (заповеди № РД-01-262, № РД-01-263, № РД-01-264, № РД-01-265) на здравния министър, издадени днес, 14 май, можете да се запознаете ТУК

Водещи

Най-четени