Снежно бедствие в страната! Червен код за валежи, опасност от лавини 17.01 | 10:07

Ако не се налага, не тръгвайте на път! Голяма част от пътищата в страната са затворени, а други са проходими при тежки зимни условия, предупреждават от АПИ и НИМХ

От iNews.bg

Метеорологичната обстановката в страната се усложнява, предупредиха от Националния институт по метеорология и хидролигия (НИМХ) към БАН и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Най-тежка е ситуацията в община Смолян, където е обявено бедствено положение заради обилните валежи. Според прогнозата те ще се усилват и в повечето райони ще бъдат предимно от сняг, а в югоизточните райони и по Черноморието - от дъжд. Снежната покривка ще се увеличава, ще продължи и застудяването. В планините има сериозна опасност и от лавини.

За областите Смолян, Кърджали и Хасково заради валежите от дъжд в региона е обявен червен предупредителен код. През нощта срещу неделя и през деня се очаква количествата дъжд да достигнат около и над 65 литра на кв.м.

Ограничава се движението на всички товарни МПС над 10 т за цялата област Плевен поради снегопочистване, съобщава АПИ. Ограничено е движението на всички МПС по път I-6 в участъка Мъглиж – Гурково поради влошени метеорологични условия.

Обстановката в област Ловеч е усложнена от продължаващия обилен снеговалеж. Затворен за движение е пътят Шипково - Рибарица, както и Троянският проход.

Всички пътища са проходими, но по третокласната и четвъртокласната пътна мрежа движението се осъществява при тежки зимни условия, съобщиха от Областното пътно управление в Ловеч.

Временно се ограничава движението на всички МПС по път I-5 Русе - Полски Тръмбеш поради влошени климатични условия.

Спрени са автобусите в Силистренско заради тежката пътна обстановка, показва справка от Областното пътно управление. Забранено е движението на товарни автомобили над 12 т. За леки автомобили пътищата са проходими при много тежки зимни условия. Има снежни навявания, пътищата са заснежени.

Ограничено е движението по път I-5 в участъка от с. Ягода до кръстовището с път I-6 поради паднал стълб на пътя. Шофьорите да използват обходен маршрут през с. Ягода - с. Ръжена - Бузовград - Kазанлък.

Временно е ограничено движението на всички тежкотоварни МПС над 12 т по път I-2 на територията на Разград поради влошена метеорологична обстановка, предупреди АПИ.

В област Благоевград няма затворени пътища, но временно е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т, съобщават от Областното пътно управление. Това ограничение за тежкотоварните камиони се отнася за всички пътища в района, в това число - първокласен път Е-79 София - Кулата и пътищата Симитли - Предел и Якоруда - Юндола.

След дъждовете и снеговалежа, който продължава на места и в момента, всички пътища в областта са проходими при зимни условия.

През нощта в почистването от снега на пътищата в областта са участвали около 40 автомобила и специализирана техника, които продължават работата и днес, съобщиха от пътните служби. Те предупреждават шофьорите, че от тежкия сняг има на места паднали и падащи дървета, които се отстраняват, а от промяната на температурите има опасност и от падащи камъни в Кресненското дефиле и в други пътни участъци.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира към всички шофьори да предвидят повече време за път и да се въздържат от пътуване в районите с оранжев и жълт код, ако това не е наложително.

При необходимост ще се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на сериозни пътни инциденти.

При усложнени атмосферни условия в нощта на събота срещу неделя може да се предприеме цялостно спиране на движението по третокласната пътна мрежа, информират от пътната агенция.

Временно се ограничава движението на товарни моторни превозни средства над 10 т на магистрала "Хемус" между София и Ботевград, казаха още от АПИ. Същото ограничение важи и за пътя Плевен - София и Велико Търново - София, за област Ловеч.

Ограничава се движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по път I -4 на територията на областите Габрово и Велико Търново, както и по път I-3 в областите Велико Търново и Плевен.

В областите Пазарджик и Благоевград се ограничава движението по пътя Якоруда - Велинград, като товарните автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета.

Временно е ограничено движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през проход Предела. Поради обилен снеговалеж временно се ограничава движението на товарни автомобили над 10 т по пътя Дупница - Самоков.

Проходът Петрохан е проходим при зимни условия, с ограничения за товарни автомобили с ремаркета и с тегло над 12 т. Заради обилния снеговалеж временно е спряно движението на камиони по път I-6 от Перник до границата със Сърбия. Затворен за товарни автомобили е пътят за ГКПП Гюешево, както и Котленският проход.

Необходимо е шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки дистанция и указанията на контролните органи. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Всички 27 областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа, уверяват от АПИ.

От пътната агенция напомнят, че всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата www.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20.

Водещи

Най-четени