Музика, рисуване и танци да се учи и в 10-ти клас, предлага МОН 02.11 | 14:56

Вторият държавен изпит в училищата по изкуствата може да е по специалността

От iNews.bg

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага музика и изобразително изкуство да могат да се изучават до десети клас, включително, макар и в ограничени по брой часове. Освен това новият Закон за предучилищното и училищното образование дава възможност да са изучава и хореография в клас. Това съобщи пред журналисти зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева, цитирана от БТА.

Училищата с разширено и профилирано изучаване на изкуства - музика, изобразително изкуство и хореография, изразиха несъгласие с проектите на държавните образователни стандарти, предвиждащи намаляване на часовете по изкуствата.

Попитана дали е възможно да има матура по изкуства, както настояват тези училища, Кастрева обясни: "В момента предполага втората задължителна матура да бъде и по специалността, когато става дума за професионално училище. Сред училищата по изкуствата има и професионални училища. По музика може, така че допустими са всички разпоредби, които законът ни е дал като възможности за взимане на решение".

Зам-министърът обаче допълни, че това не може да стане от догодина, тъй като законът влизал в сила чак от 1 август 2016 г.

 

"Вторият държавен зрелостен изпит в училищата по изкуствата може да бъде по специалността", каза още Ваня Кастрева. И допълни, че по изобразително изкуство към настоящия момент не може да има матура, защото министерството "не можело да излезе от рамките на закона".

Водещи

Най-четени