Решено: Машинно гласуване ще има само в 300 секции 28.08 | 15:29

91 са наблюдателите, регистрирани от неправителствени организации

От Цанка Донкова

Централната избирателна комисия (ЦИК) е променила броят на секциите, в които ще се осъществи машинно електронно гласуване. Причината е молба на Министерски съвет количеството да бъде ограничено заради финансови съображения.

Така от предварително обявените 500 секции ще се гласува машинно само в 300. Те ще бъдат разположени в 5 изборни района на предсрочните избори. Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев, съобщава агенция "Фокус”.

"Беше прието решение номер 776, с което беше изменено нашето решение във връзка с определянето броя на секциите, при които ще се проведе машинно електронно гласуване и броят на изборните райони, в които тези секции ще бъдат разположени. Както знаете, получихме писмо от Министерски съвет с молба ЦИК да преразгледа своето решение с оглед финансови причини и възможността наистина да бъде проведено такова гласуване”, заяви Андреев.

По думите му, в тази връзка след проведената среща на ЦИК, e постигнато съгласие между двете институции и е прието решение да се измени броят на секциите, в които ще се проведе експериментално машинното електронно гласуване на 300, разположени в 5 изборни района.

Андреев уточни, че всички останали точки от решението на ЦИК остават в сила с оглед броя на избирателите, с които ще се обхванат тези избирателни секции.

"Приехме и решение, с което определихме условията и реда за провеждането на машинното електронно гласуване. То е едно от задължителните реквизити на закона с оглед провеждането на обществената поръчка и залагането и доставката на машините”, обясни Андреев.

По думите му, вчера са били приети методическите указания за Районните избирателни комисии. Също така той посочи, че регистрираните от неправителствени организации наблюдатели са 91, като срокът за регистрация им изтича на 4 октомври.

Относно регистрациите на партиите и коалициите, Александър Андреев каза, че е била заличена 1 партия и не е била допусната регистрацията на друга партия. "В тази връзка имахме 2 жалби - от "Българската комунистическа партия” и "Другата България”, припомни Александър Андреев.

Водещи

Най-четени