Христо Христов поема юздите на Дарик радио след внезапната кончина на Радосвет Радев 23.09 | 10:20

Христо Христов е предприемач и инвеститор, започнал кариерата си като журналист именно в "Дарик радио". По-късно работи в BBC London

От iNews.bg

Христо Христов е новият главен изпълнителен директор на "Дарик Радио". Решението бе взето тази седмица от Общото събрание на акционерите на компанията и ще влезе в сила след вписване в Търговския регистър. До избирането на Христов се стигна, след като основателят и Изпълнителен директор на "Дарик Радио" – Радосвет Радев, почина внезапно на 6 август тази година.

"Това е тежка загуба за мен, моето семейство и целия екип на "Дарик". Поемам отговорността да продължа мисията на "Дарик" за качествена, свободна и независима журналистика в името на Радосвет.

Ще запазим характерната и утвърдена публицистика в ефира на "Дарик", спортните коментари, новините, интервютата, анализите - ще растем, оставайки верни на себе си.

За поколения "Дарик" и лицата на "Дарик" са символ на свободата и критичното мислене, ето защо ще продължим да даваме ефир както на вече утвърдени, така и на нови талантливи хора в различни сфери. Ще увеличим проектите, свързани с развитието на предприемачеството в България, както и ще дадем повече гласност на темата в ефира ни.

Имаме амбицията да разширим присъствието на "Дарик" не само в радио ефира, но и все по-силно ще навлезем в онлайн пространството и социалните мрежи. Скоро ще обявим стратегическо партньорство в тази насока, както и обновена програмна схема, в която слушателите ще станат и зрители, и активни участници.", казва Христов.

Христо Христов е предприемач и инвеститор, започнал кариерата си като журналист именно в "Дарик радио". По-късно работи в BBC London, а през 2005 г. създава едни от първите новинарски сайтове у нас - DarikNews.bg и Gong.bg.

В периода 2013-2019 г. е Главен изпълнителен директор и акционер в "Нетинфо", част от "Нова Броудкастинг Груп", заедно с Радосвет Радев, с когото ги свързват редица общи бизнес начинания в областта на дигиталната икономика. Инвеститор е в редица успешни онлайн проекти като Grabo.bg, eBag.bg, Broshura.bg.

Христо Христов е в Борда на директорите на най-голямата организация за предприемачи - Endeavor, инвестиционен партньор във фонда Eleven, член на Борда на съветниците на  Българската стартъп организация BESCO, част е от Консултативния съвет на фондация Cedar, член е на Почетния тръст на Фондация "Международна награда на херцога на Единбург – България", ментор във Founders Institute, както и в бордовете на инвестиционните фондове HR Capital, "Доверие - обединен холдинг", "Кънвиниънс" (собственик на eBag), "Ейт Инвестмънтс" (собственик на Superdoc и Healee), Biodit и други.  

"Дарик радио", единственото частно радио в България с национален лиценз, започва излъчване на 21 януари 1993 г. в София. От ефирът ѝ са познати знакови имена за българската журналистика и медиите като Ники Кънчев, Михаил Дюзев, Драгомир Симеонов, Йовка Йовчева, Константин Вълков, Томислав Русев и Ники Александров. Дарик е най-слушаното радио в София и трето по слушаемост в страната, според проучване на ГАРБ от юли 2021-ва година.

Водещи

Най-четени