Лиляна Павлова вече е вицепрезидент на ЕИБ 05.11 | 16:53

Паралелно с това тя бе назначена и като член на Управителния съвет

От iNews.bg

Бившият министър за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова е назначена за вицепрезидент и член на Управителния съвет на Европейската инвестиционна банка, съобщава БНР, предаде БНТ.

Тя е първият вицепрезидент на Банката от България, като мандатът за длъжността е три години. От институцията поясниха, че Павлова е поела поста от 1-ви ноември.

Съгласно Устава на ЕИБ, представителството на държавите членки в управителните органи на Банката се осигурява чрез разпределение в избирателни групи. В избирателната група, в която е България, са включени още Хърватия, Кипър, Чехия, Унгария, Малта, Полша, Словакия и Словения. Ротацията на съответните постове в Съвета на директорите, Управляващия комитет и Одитния комитет на Банката са уредени с Временно споразумение, подписано от министрите на финансите на страните в групата, в качеството им на членовете на Съвета на гуверньорите на Банката.

Управителният комитет на Европейската инвестиционна банка е колегиален постоянно действащ изпълнителен орган на банката, състоящ се от председател (президент) и осем заместник-председатели (вицепрезиденти), назначавани от Съвета на гуверньорите по предложение на Съвета на директорите.

Павлова е предложена за позицията от българския финансов министър. Богатият опит на Лиляна Павлова на висши ръководни позиции в няколко правителства и като финансов експерт, с дълга кариера в управлението на проекти и в сътрудничеството с международни институции, е сред аргументите на българското правителство за номинирането ѝ за вицепрезидент на ЕИБ. Била е депутат, министър на регионалното развитие и благоустройството и министър за българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Водещи

Най-четени