Новите санкции за неправилно паркиране разединиха депутатите 09.04 | 11:00

Георги Свиленски от БСП смята, че глобите за нарушители трябва да бъдат съобразени с населеното място

От iNews.bg

"Няма достатъчно места за паркиране в кварталите", изтъкна депутатът Георги Свиленски от "БСП - Лява България".

"Когато в един квартал има две хиляди места за паркиране и десет хиляди автомобила, къде да паркират хората? Да отидат в друг град, на покрива на блока?", допълни Свиленски пред Нова тв по повод приетите промени в закона за движение по пътищата, с които санкцията за паркиране в градинки и по тротоари скача от 20 на 200 лева.

Депутатът заяви, че ще предложи на първо и второ четене глобата за неправилно паркиране да бъде диференцирана и да бъде по решение на съответния общински съвет в зависимост от населеното място.

Народният представител от ГЕРБ Станислав Иванов не подкрепи своя опонент, като изтъкна, че има възможност да се спазва законът, макар и да се наложи да се паркира на малко по-далечно място.

"Събираемостта на наложените глоби е над 60%. Не може да си паркираш безобразно върху тротоарите", изтъкна депутатът от "Патриотичния фронт" Димитър Байрактаров.

 "Текстовете, които сме гласували вчера, не касаят 200 лева за неправилно паркиране, а касаят точно определено за какво се глобяват хора, които са паркирали превозните си средства върху зелени площи, детски площадки и тротоари. Неправилно паркиране е когато се наруши знак Б 27", уточни Байрактаров и допълни, че където има знак, глобата е 50 лева. 

Колегата му Свиленски се съгласи със становището, че не трябва да се спира в зелените площи, но подчерта, че в големите градове няма достатъчно места за паркиране.

Припомняме ви, че вчера депутатите приеха на първо четене  глобата за неправилно паркиране на тротоари, зелени площи и детски площадки се увеличава от 20 на 200 лева.

С промяната на глобата се цели дисциплиниране на шофьорите в страната и улесняване на пешеходците и хората в неравностойно положение. 

 

 

Водещи

Най-четени