Четири ченгета от столичното Четвърто вече с обвинения 25.01 | 18:02

Работата по случая продължава, може да бъдат привлечени и още обвиняеми

От iNews.bg

На четирима служители на столичното Четвърто районно вече са повдигнати обвинения за участие и ръководене на организирана престъпна група, търговия с влияние и измама, съобщиха от МВР. Установената организирана престъпна група е от служители на сектор "Икономическа престъпност" на столичното Четвърто РУ, тя действала на тази територия и е изнудвала дребни търговци, които са плащали такса спокойствие, за да не бъдат извършвани полицейски проверки и да бъдат предупреждавани за предстоящи инспекции. Ръководител е началникът на сектора.

Задържани са в момента на получаване на 2000 лева, уговорката е била за 2000 евро, но след преговори е уточнена крайната сума. Повдигнато е обвинение на четирима души и е внесено искане за "задържане под стража", поясни прокурор Димитър Петров, изпълняващ функциите административен ръководител на Специализираната прокуратура. По думите на наблюдаващия прокурор, йерархията на групата е следвала йерархията на структурата. По-млади служители не са се поддали "да си изцапат ръцете".

Събрали сме множество доказателства, включително свидетели са разпитани пред съдия. Възложени са и данъчни ревизии като за физически лица. Нерегламентираните практики са по направление на дейност на сектора. Събирани са и суми от автокъщи, наргиле барове, пазарували са без заплащане. Информация за арогантното поведение на служителите е получена  през ноември миналата година. Данните до момента сочат, че групата е действала от началото на 2017 г.

Процесуално-следствените действия  продължават, като в хода  на работата  може да бъдат привлечени и други като обвиняеми. Установени са и редица административни нарушения, като например неравномерно разпределение на работата. Затова е  възложена и проверка на Дирекция "Инспекторат" . Мерките за неотклонение ще се гледат днес, продължават активни действия по разследването, допълни прокурор Кънев.

Достоверна оперативна информация постъпи в периода септември-октомври м.г. По нея работихме във взаимодействие със СДВР. Използвахме и информация от други служби за сигурност. Това потвърди оперативната хипотеза, че тези деяния са извършвани. Използван е целият оперативен потенциал, уточни директорът на Дирекция "Вътрешна сигурност" Румен Ганев. Той посочи, че ръководителят на групата е бил ръководен служител на Второ РУ, преминал през доста ръководни постове в МВР.

Дирекция "Инспекторат"  ще извърши проверка на работата на целия сектор, ще се активират и проверки на имотното състояние на служителите на сектора. Румен Ганев апелира гражданите да не се поддават на натиск, а да сигнализират и категорично заяви, че всеки един сигнал се проверява обективно. Продведената под ръководството на прокуратурата операция още веднъж потвърждава волята на ръководството на МВР да противодейства ефективно на корупционните прояви в системата, допълни още директорът на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР.

Водещи

Най-четени