Новата система за гласуване в парламента ще се забави 11.09 | 10:22

Причината – обжалване в съда на обществената поръчка

От iNews.bg

Съдебно обжалване бави обществената поръчка за нова система за гласуване в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Въпреки че депутатите се преместиха в изцяло реновираната пленарна зала в сградата на бившия Партиен дом, там беше преместена старата система, която отчиташе депутатските гласове по време на работата на законодателния орган. Оказва се обаче, че в работата ѝ често се случват засечки, което пречи на нормалното протичане на пленарните заседание.

"Тази система за гласуване е безобразна, трябва да се вземат мерки", призова в началото на тазсутрешното заседание депутатът от БСП проф. Георги Михайлов, според когото старата система не функционира адекватно.

От своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева призна за проблема, въпреки че потвърди за направени тестове, които системата е преминала. Тя обясни, че има разкрита обществена поръчка за нова техника, но тя се обжалва в съда, което вероятно ще отнеме няколко месеца и призова колегите си търпение.

Новата система предвижда на всяка банка да има и микрофон, който да позволява на депутатите да правят изказвания от място по време на парламентарните дебати.

Откакто са в "новата" сграда техническите проблеми често съпътстват нормалната работа на депутати и журналисти. Така се случи и тази сутрин, когато проблем със звука забави брифинг на ВМРО, свързан с проблемите в Изборния кодекс.

Водещи

Най-четени