Томина неделя отбелязва православната църква 26.04 | 09:38

Това е последният ден н Светлата седмица

От iNews.bg

В края на Светлата седмица православните християни честват паметта на един от дванайсетте Христови ученици - Свети апостол Тома, припомня БНР. Този ден носи още името Томина неделя.

Ученикът, известен с прозвището Тома Неверни, не повярвал на разказа за появата на Спасителя сред десетте апостоли и поискал категорично доказателство. Апостолите потърсили аргументи, за да обосноват вярата си, а Христос им дал доказателства - в продължение на 40 дни след своето Възкресение той общувал със своите ученици, явявал се многократно и на различни места.

На Томина неделя, църквата ни припомня евангелската история за неверието на апостол Тома, който поискал да получи същото свидетелство и заявил, че няма да повярва на вестта за Христовото Възкресение, докато не види с очите си Спасителя и не се докосне до неговите рани.

Когато учениците отново са събрали на осмия ден след Възкресение, Христос се явил изведнъж сред тях и показал на Тома ръцете Си, пронизани от гвоздеите на кръста, и раната под ребрата, нанесена от копието на римския войник и се обърнал към апостола с призива "да не бъде невярващ, а вярващ".

Докосвайки се до възкръсналия Иисус, апостол Тома сам възкръснал духовно и се отърсил завинаги от съмненията и заблудите, за да изпълни с непоклатима убеденост божествената мисия на своя Учител. 

Водещи

Най-четени