Христо Иванов: Санкциите показват, че прокуратурата и службите са обявени във фалит 06.06 | 13:01

Иван Гешев да си поде оставката, отново призова лидерът на "Да, България"

От iNews

"Безпрецедентните санкции по закона "Магнитски" показват, че България е разглеждана от своите най-близки партньори като държава, чиито институции - най-вече прокуратура и служби за сигурност - са с ограничена вменяемост, за пореден път са обявени във фалит". Това каза пред БНР лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов. 

"Основната характеристика на Иван Гешев е, че той си е затварял очите за Делян Пеевски и че не провери твърдението на Васил Божков, че е давал подкупи на Бойко Борисов", коментира той и уточни, че персонално Гешев е поставен от американските партньори на България в институционална невменяемост.

По думите му големият въпрос е кога имената от санкционния списък ще бъдат произнесени от главния прокурор и те ще бъдат разследвани.

Според него санциите са акт за обявяване на България в корупционна държава и те ще доведат до отражение в българската политика.

Лидерът на "Да, България" призова Иван Гешев да си поде оставката.

Той посочи, че Бойко Борисов носи персонална отговорност за огромния погром върху българската държавност и репутацията на България.

Христо Иванов подчерта, че фактологията в документа на Министерството на финансите на САЩ е налична благодарение на работата на български журналисти:

"САЩ предприема това действие в момент, в който вижда, че българското общество се пробужда и появата на сцената на политически формации, които назовават тези неща с имената им и имат програма за решение. Защото тогава има смисъл да се прави интервенция, има кой да поеме нещата и да си свършим работата".

Той беше категоричен, че действието на САЩ е приятелско по отношение на отговорност към общата ни сигурност.

В предаването "Неделя 150" Христо Иванов коментира и предстоящите на 11 юли парламентарни избори и посочи, че доверието в ДБ расте, като обясни това с разбирането на хората, че "без ДБ е невъзможно управлението на промяната":

"Поставяме проблематиката и винаги даваме решения", подчерта той.

Водещи

Най-четени