Славчо Велков: Офертата за Ф-16 не отговаря на изискванията в проекта 09.01 | 18:18

От iNews

През юни взехме решение и одобрихме проектът за закупуване на нов тип боен самолет. В момента обаче с този доклад правителството иска да бъде упълномощено да води преговори за самолет, отклонявайки се задължителните условия и финансовата рамка на проекта. Тоест то иска да наруши собственото си решение. Това каза депутатът от БСП Славчо Велков в предаването "Лице в лице" по БТВ.

"Офертата за Ф-16 не отговаря на изискванията в проекта", категоричен бе той. По думите на Велков този тип самолет не е виждан, той още не е произведен. Финансовата рамка е надхвърлена, няма детайлна информация за офертата, срока за доставка не може да се изпълни, тъй като преди нас този тип бойни самолети са поръчани от Бахрейн и Словакия. Някои технически характеристики също ни притесняват. Последното е начинът на плащане, тъй като утвърдихме да се разсрочи от 5 до 10%".

"В Турция от 1990 година летят Ф-16. За 28 години са загубили над 30 в авиоинциденти и аварии. Тоест 10% от поръчката", посочи той. "Това решение на правителството е подчинено не на националния интерес, а на корпоративен, личен или дори партиен интерес", смятат от БСП.

Велков припомни, че само преди седмица американският президент Тръмп каза, че не му пука за Европа. "Офертата, която се готвим да приемем, е поредния опит да се неглижират много важни за нацията въпроси", заяви още Велков. Добави, че правителството ще купи един чувал, който дълго време ще бъде изтупван заради големите разходи, които ще направим.

Водещи

Най-четени