Двойна зараза грип и COVID-19 връхлетя София 17.11 | 16:30

За първи път в София са установени пациенти, заразени едновременно с COVID-19 и сезонен грип

От iNews.bg

За първи път в София са установени пациенти, заразени едновременно с COVID-19 и сезонен грип. Това съобщи проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог в "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда".

"На 11, 12 и 16 ноември във вирусологичната лаборатория на "Токуда" изолирах трима души с комбинирани инфекции - грип А и COVID, както и грип B и COVID. Tова стана с мултиплексен PCR тест, с който едновременно се определят грип А, грип В и COVID. Отделно от друг човек пък изолирах само грип В, така, че вече имаме и грип", обясни проф. Аргирова, която беше част от бившия Медицинския експертен съвет към правителството

Така в страната вече циркулират и сезонните грипове, а начинът на заразяване с тях е същият като с коронавирус - предават се по въздушно-капков път.

Все още е рано да се каже как протича заболяването в случаите, когато човек е заразен с грип и коронавирус.

Проф. Аргирова уточнява, че положителните проби са от хора, отишли да се изследват по свое желание. Те били в задоволително общо състояние, пише Дневник.

Аргирова обяснява също така, че не може да се прогнозира дали ще има грипна вълна през тази година. Обикновено това се случва в края на януари и началото на февруари. Предвид мерките, наложени в борбата с коронавируса, е възможно случаите през този зимен сезон все пак да са по-малко.

 

Родители доброволци влизат в класните стаи в бургаското училище "Васил Априлов" на мястото на болните от COVID-19 учители. Те ще преподават на децата от първи до четвърти клас, за да не се прекъсва присъственото обучение на най-малките.

Родителите сами са откликнали на призива на директора на училището да заместят болните учители в класните стаи.

От ръководството на училището казват, че е много важно малките ученици да бъдат в клас, защото обучението при тях е специфично и трудно става от разстояние.

От "Васил Априлов" призовават и други училища в страната да последват примера им и да призоват родители доброволци да влязат в класните стаи

България прави необходимото по линия на Европейската комисия, за да се гарантира най-добрата възможност за тестване, заяви след работно съвещание с министри от кабинета премиерът Бойко Борисов. "Като правителство ще осигурим всички видове ваксини, които предлага ЕК", категоричен бе премиерът.

Борисов възложи на здравния министър проф. Костадин Ангелов да изготви план за ваксинирането на рисковите групи от населението, когато страната ни вече разполага с одобрените ваксини. Министърът на здравеопазването увери, че е създадена необходимата организация за гражданите, които пожелаят да се ваксинират, съобщиха от правителствената информационна служба.

 
Има ли недостиг на лекарства? Ангелов докладва на премиера, че има логистика за осигуряване на допълнителни количества медикаменти за лечението на коронавируса, както и възможността за преместване на препарати от едно лечебно заведение в друго. "Нямаме недостиг на национално ниво на определените за заболяването лекарствени продукти, в момента сме създали организация за внос на допълнителни количества от необходимите препарати".
 
"Тези няколко месеца трябва да преодолеем тази криза. Стотици милиони отиват в здравната система. За лекарствата, за които говорим, всичките те се плащат допълнително", коментира премиерът Борисов и акцентира, че страната ни разполага с 46 000 легла за активно лечение. "Така че като държава с болнични легла ние имаме огромна база. Но трябва да се съсредоточите върху хората със съпътстващи заболявания, те да влизат в болница. Защото тези 14-дни за заболелите с коронавирус са много тежки". 
 
 
Данните за последното денонощие. 3 519 са новите случаи на COVID-19, на базата на 7 934 PCR теста. 44% от тях са показали положителен резултат, най-високият процент от началото на пандемията у нас. Най-голям е броят на регистрираните нови случаи в столицата – 1 163, следвана от Пловдив с 311 и Благоевград с 224.
 
Общият брой на заразените от началото на пандемията в страната e 101 770, а над 30 300 са се излекували. 
 
152 души са загубили битката с болестта за последното денонощие. Излекувани са 942 души. 
Активните случаи са 69 171, от които хоспитализирани - 5 353 души. Настанените в интензивни отделения са 288.

22 служители в Спешна помощ в Благоевград са заразени с COVID-19. По- голямата част са шофьори на линейки. Спешният център има 17 мобилни и 9 стационарни екипа, които обслужват цялата територия на областта. На смяна се получават по 90 повиквания през телефон 112, а още около 120 души минават през кабинетите на центъра, съобщи bTV.
"Започва масово изследване за COVID-19 на персонала и на потребителите в домовете за стари хора в Ямбол и в тунджанското село Болярско", съобщи директорът на РЗИ д-р Лиляна Генчева.


В ямболския дом с положителни проби за коронавирус, са медицинска сестра и санитарка. Изследването ще обхване всички 89 души персонал, както и 180-те потребители. От вчера с положителни проби са две жени от дома за стари хора в село Болярско.

Започнало е тестването на 24-ма потребители, както и на персонала от 20 души. Рязко се е увеличила заболеваемостта в областта през предходната седмица, когато са диагностицирани 421 души, докато през седмицата от 2 до 8 ноември те са били 257 души.

От началото на месеца, заболеваемостта е 577 души на 100 000 жители, преди това е била 356 души на 100 000 население. В МБАЛ "Св. Пантелеймон" от общо 63 легла за COVID-19 са заети 45, пет от тях са в интензивното отделение.

В частната МБАЛ "Св.Йоан Рилски" са заети 17 от общо 18 легла. В отделението за лечение на пневмонии след коронавирус в елховската болница се лекуват петима души, разкрити са 15 легла. Двама души с коронавирус са настанени и в специализираната кардиологична болница в Ямбол.

Водещи

Най-четени