Вучков призна: МВР се задъхва от армията от бюрократи 12.01 | 12:08

Близо 48 000 души работят в системата на МВР

От Христина Рафаилова

В системата на МВР работят близо  48 000 души, като над 6 6000 от тях в администрацията. Това информира вътрешният министър  Веселин Вучков. Цифрите  дадоха повод на шефа на силовото ведомство  да обяви, че МВР се задъхва от собствената си административна  тежест.  Това от своя страна пречело на министерството да изпълнява задълженията си. 

 В специфична та администрация са заети 4935 човека, сред тях например са работещите в 

телефон 112 и дирекцията за документи за самоличност. 35 531 са полицаите и пожарникарите.

Въпреки големият брой бюрократи Вучков отчете спад от 10 000 лв. На служителите в системата от 2010 година насам. 

Най – много работещи  в МВР са напуснали в периода  между 2013 г. - 2-14 г.  Те са  излезли от системата по различни причини, но сред основните е неяснотите с ранното пенсиониране на  полицаите.  716 души са напуснали   през декември миналата годината именно заради  обсъжданите реформи в пенсионна система. 

За пореден път министърът подчерта нуждата администрацията в МВР вече да се смята за масовата категория труд, а не както сега първа. 

 МВР няма диференциране на държавната служба. Около 41 хиляди души, независимо от работата им, са първа категория труд. За това се обмисля промяна. Първа категория ще останат служителите с полицейски и пожарникарски правомощия. Така всички останали няма да ползват възможността за ранно пенсиониране, по-голям 

годишен отпуск и най-вече - при пенсиониране няма да получат 20 заплати. Всички тези промени обаче ще важат за новопостъпили в МВР, стана ясно от думите му, цитирани от БТА. 

Водещи

Най-четени