Илияна Йотова в Маджарово: Важни са делата 02.10 | 11:39

В Маджарово вицепрезидентът отказа да коментира номинациите на Лозан Панов за държавен глава и на Невяна Митева за вицепрезидент на Анастас Герджиков

От iNews

През 1913 г. край днешния град Маджарово приключва Походът на спасението от българи, тръгнали от Дедеагач. Преследвал ги турски аскер и край Арда са избити 1800 души – жени, деца и старци. Двама български войводи са защитавали бежанците. Благодарение на тях са спасени над 20 хил. души, а Маджарово получава името си в знак на признателност към един от тях – Димитър Маджаров.

108 години след кървавите събития вицепрезидентът Илияна Йотова припомни думите на капитан Петко Войвода:

"Аз имам тракийски корени, така че чувствам не само задължение, чувствам съпричасност към тази памет, паметта на моята прабаба, която е бежанка от Беломорска Тракия. И днес аз ще споделя с хората нещо, което смятам, че казано преди много, много години, е особено актуално и - капитан Петко войвода, който казва, обръщайки се към своя адаш в една реплика и казва: "Всичко идва от човека. Сега няма турчин, който да натиска, но братятата са се хванали гуша за гуша. Защо е така?" И то е така  от лакомия. Всеки иска да има повече от другия, а това проваля света. Няма по-актуална ситуация, защото дейностите, за които ние си говорим и се пъчим буквално на всеки празни показват празна дейност, а делата са важни".

В Маджарово вицепрезидентът отказа да коментира номинациите на Лозан Панов за държавен глава и на Невяна Митева за вицепрезидент на Анастас Герджиков.

 

Водещи

Най-четени