Христо Иванов: В Турция има автентични български демократи - затова ДПС не иска гласуване по пощата 10.02 | 10:00

Залогът на тези избори е най-малко 12 млрд, които ще дойдат по Плана за устойчивост и Зелената сделка и ще дадат възможност да инвестираме в модернизацията на страната, обясни съпредседателят на ДБ

От iNews.bg

В Турция има автентични български демократи, които няма да гласуват за Доган и Ердоган. Това е причината ДПС да не иска гласуване по пощата. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред Нова телевизия, където бе поканен за пръв път от 3 години.

"Ердоган се появи на конференцията на ДПС, за да рекламира Бойко Борисов и ГЕРБ", посочи той, като допълни, че ще се търси коалиция между ГЕРБ и ДПС, за да се усвоят средствата по следващия програмен период.

Съпредседателят на "Демократична България" коментира и темата за работата на избирателните секции за следващите избори, като обясни, че отчитането на бюлетините ще бъде по-трудно заради смесената система с машинно и хартиено гласуване.

"Не търсим повод да оспорваме изборния резултат. Нашата цел е да се проведат легитимни избори, в които цялото общество да има доверие в резултата", коментира той и допълни, че е важно броенето на бюлетините да бъде излъчвано.

ЕТО ВИЧКО, КОЕТО КАЗА ХРИСТО ИВАНОВ:

Искаме да инвестираме в изборен процес, който да рестартира българската демокрация, така че да обществото да има има доверие в резултата от изборите.

Няма пречки да се излъчва процесът на броене. Нашата платформа Ти броиш предоставя възможността стриймовете да са събрани на едно място. Затова ще обжалваме решението на ЦИК да няма видеоизлъчване от броенето.

Служебните лица при преброяването нямат никаква причина, ако са се хванали с тази работа, да си крият лицата. Не е въпросът колко гласове за нас ще дойдат от чужбина. Правим усилия да изпълним един голям национален приоритет: навсякъде, където има и един български гражданин, е България. Държавата трябва да положи усилия тези хора да могат да гласуват.

Стереотипът, че в Турция живеят хора, които са като стадо на Доган и на Ердоган, не е верен. От нашата работа знаем, че сред тях има автентични български демократи, затова ДПС не искат гласуване по пощата.

Ако ДПС вярваха, че всички тези граждани ще гласуват за тях, щяха да са най-големите радетели за пощенско гласуване, но те не са.

Аз бях българският политик, който разкритикува Ердоган за намеса в българския политически живот. Ердоган подкрепи необявения стратегически съюз между ДПС и ГЕРБ и да хвали неговия приятел Бойко Борисов. Той се опитва да осигури управление на ГЕРБ, което да зависи от ДПС.

Залогът на тези избори е най-малко 12 млрд, които ще дойдат по Плана за устойчивост и Зелената сделка и ще дадат възможност да инвестираме в модернизацията на страната.

След като се преборихме ЦИК да обяви електронната форма за регистиране на секции, имаше рекорден брой подадени заявления за много кратко време.

На 21 декември от Демократична България обявихме декларация с 12-те си национални приоритета, за които сме готови да работим с всички народни представители. Ще ги разработим като законодателство и ще ги внесем в първия ден на новия парламент. Заради тях няма да правим компромиси.

За нас властта не е самоцел. Бихме участвали в управление, което изрично сме казали не може да бъде управление с мандат или в коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС.

Начинът да не стане трик е да се поемат ясни ангажименти и конкретни действия. Ние подаваме конкретни сигнали срещу конкретни далавери на това управление, срещу ДПС, срещу ГЕРБ, срещу Борисов. Това изгражда една санитарна линия между нас.

Водим публичен разговор, защото е важно да се види от избирателите кои формации стоят на същата позиция по отношение на Гешев, по отношение на съдебната реформа, по отношение на въпроса за отвоюването на регулаторите, икономическа свобода, ликвидирането на специализианите бухалки, на въвеждането на електронно управление.

Имаме план, с който можем да намали държавната администрация като тежест за бизнеса и гражданите, със 70%. Това е революция!

Водещи

Най-четени