Даниел Митов: Срещата на Борисов и Ердоган е неформална 04.07 | 12:39

По време на миграционната криза през 2015-2016 г., ако не бяха тези отношения, можеше да има огромен проблем по границите, заяви бившият външен министър

От iNews

Бойко Борисов имаше намерение да отиде и отиде на среща с изселническите организации. Той обаче до вчера е бил министър-председател, с президента Ердоган се познават от години, това е неформална среща. 

Това заяви Даниел Митов от ГЕРБ пред бТВ. Заедно с него беше и Николай Алгафари - в листите на ГЕРБ-СДС от гражданската квота. Думите му са по повод вчерашната среща между Борисов и президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган, която бившият премиер излъчи във фейсбук. 

"Откакто в последния парламент партията на Слави Трифонов с "Демократична България" и с помощта на останалите политически партии отвориха безброй много секции в Турция, на нас ни е ясно, че не можем да оставим тези хора да бъдат монополизирани от една политическа партия", каза още Митов. 

Според него не може да се твърди, че това е електорат на ДПС. "Не можем да оставим в ръцете на една политическа партия, именно ДПС, да владее вота на изселниците. Ние работим с изселническите организации", добави той.

По думите на бившия външен министър тези отношения са ценни и трябва да бъдат ползвани и за в бъдеще.

"България по време на миграционната криза през 2015-2016 г., ако не бяха тези отношения, можеше да има огромен проблем по границите", посочи той.

"С президента Ердоган не е много лесно човек да се срещне и това е показателно за
отношенията, които съществуват между тях", допълни Митов.

За предстоящите парламентарни избори кандидатът за депутат от ГЕРБ-СДС заяви, че е убеден, че ще останат първи и дори могат да увеличат разликата между тях и втория.

"Нашите симпатизанти са мобилизирани заради нещата, които се случват в момента и действията на служебния кабинет. Няма как да сравняваме ГЕРБ в момента и ГЕРБ през 2009 година и никакви паралели не могат да се правят за начина, по който управлява ГЕРБ и начина на служебния кабинет", категоричен е Митов.

Бившият министър на външните работи добави, че на избори хората подреждат политическите партии и коалиции, дават легитимност на определени политически субекти, които след това са длъжни да влязат в диалог така, че да формират приоритети. "Не мисля, че ГЕРБ и БСП могат да формират заедно политически приоритети", заяви още той.

"Когато минат тези избори трябва да се опитаме да възстановим културата на разговор и на диалог, трябва да прекратим с това озверяло говорене, оголена злоба и реваншизъм, защото това винаги се плаща скъпо", посочи той.

По думите му се вижда едно воинстващо невежество от страна на служебния кабинет: Опитват се да спекулират с неща, които се оказват неверни.

На въпрос ще признае ли ГЕРБ резултатите от вота Митов отговори, че ако изборите са честни и прозрачни, ще ги признаят.

"Имаме опасения за начина, по който се организират в момента изборите, особено машинния вот. Ще осигурим възможности за наблюдение на организацията на изборите, ГЕРБ – СДС настоява да се броят отрязъците от машините, които се пускат в урните", уточни той.

 

 

Водещи

Най-четени