Новите ковид мерки: Хотелите - пълни, спа зоните и ресторантите – наполовина 21.08 | 16:00

Проверки в офисите за маски и дистанция

От iNews

Хотелите у нас ще могат да продължат да работят на пълен капацитет, но ресторантите и спа зоните към тях ще трябва да орежат местата си наполовина. Това обясниха за "Монитор" експерти от туристическия бранш.

Единственият вариант заведенията към местата за настаняване и релакс зоните да продължат да работят на пълен оборот е, ако собственикът им заяви в местната РЗИ, че ще работи само с ваксинирани.

Според издадената от здравния министър Стойчо Кацаров заповед в четвъртък един обект може да продължи да работи на пълен капацитет, ако 100% от персонала му е ваксиниран, преболедувал COVID-19 или е

тестван с PCR до 72 часа преди влизане

в обекта. Това трябва да бъде удостоверено с документ за ваксинация, преболедуване или изследване. За целта ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието трябва да е взел решение и да е създал организация за допускане на лица, които са или ваксинирани, или преболедували COVID-19, или представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/участие в мероприятието изследване с PCR тест.

Заповедта на здравния министър се отнася за конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма, културни и развлекателни мероприятия, спортни състезания с публика, посещения на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, спа, уелнес и таласотерапевтични центрове, посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца, както и посещенията в заведенията за хранене и развлечения. Ръководителите на тези обекти, съответно организаторите на мероприятия, трябва да уведомят съответната регионална здравна инспекция за взетото решение. Регионалните здравни инспекции създават и поддържат списък на обектите и мероприятията за целите на осъществявания от тях контрол.

В същата заповед се посочва още, че ръководителите на всички администрации трябва да организират работния процес в съответната организация от утре, като установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7,30 и 10 часа. Изискване към тях е и да разпоредят работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако в зависимост от характера на работа това не е възможно. По този начин значително ще бъде намален пътникопотокът в градския и междуградския транспорт в цялата страна, което улеснява както спазването на противоепидемичните мерки, така и осъществяването на ефективен здравен контрол. В заповедта се посочва още, че всички работодатели и органи по назначаване, когато е възможно, следва да организират работния процес в дистанционна форма, допускайки

присъствена работа на най-много 50% от служителите

Затова и от ГИТ отново влизат на проверки в офисите, за да следят за носене на маски, график на работа и спазване на противоепидемичните мерки.

Новата заповед на Кацаров пък предизвика остри реакции в парламента. От "Има такъв народ" призоваха да бъдат отменени всякакви дискриминационни ограничения, които делят хората на ваксинирани и неваксинирани.

В декларация в НС депутатът Андрей Чорбанов заяви: "Като реакция на тази заповед масово работещи са подали своята молба за напускане пред работодателите като резултат от оказван натиск. Настояваме за отмяна на всякакви дискриминационни ограничения, които разделят обществото на ваксинирани и неваксинирани, лишавайки последните от основни техни права". Всички ограничителни мерки да вървят с компенсации на засегнатите, това настоява пък председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Първите стъпки на кабинета касаят културни мероприятия, кина, театри и др. В тази сфера има най-много самоосигуряващи се лица. За тях правителството не предвижда никаква подкрепа, включително във внесената актуализация на бюджета. Още през ноември 2020 г. при управлението на Борисов ние предложихме да им се осигури по една минимална заплата, допълва лидерът на левицата. И днес сме последователни и принципни независимо какво правителство управлява. Ще направим такова предложение между първо и второ четене на закона за бюджета.

Над 200 000 са самоосигуряващи се и самонаети

в България. Тези хора не трябва да бъдат изоставяни сами в кризата", написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Няма никакви ограничения. Точно обратното е. Моля ви, четете внимателно заповедта". Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който даде подробности за влезлите в сила от петък нови противоепидемични мерки. 

"Опитваме максимално да отложим затягането на мерките. Имаме план и го спазваме. Най-важното е да опазим здравето на хората, но ако има такива политически атаки, нещата няма как да се получат. Говорейки по този начин, се вреди на всички и всеки. Всеки ден даваме брифинги. Със заповедта се дава възможност на ресторантьорите да работят на 100%. Цяло лято те работят на 50%, а сега им се дава възможност да работят на 100%. Нека да напишат молба, че не искат да работят на 100% и веднага ще отменя заповедта. Никой никого не принуждава да се ваксинира", категоричен бе той.

"Заведенията могат да работят и при досегашните условия, никой не ги спира. Отново ще повторя, че не се прилага намаляване на капацитета. Ако епидемичната ситуация се промени, тогава може да има налагане на ограничения. Поканили сме най-широк кръг от експерти епидемиолози и взимаме под внимание техните мнения. Сега не можем да коментираме хипотези дали ще има нови ограничения, ще тръгнат ли децата и студентите присъствено на обучение. Към днешна дата нови мерки не се налагат", добави министър Кацаров.  "Обмисля се и въвеждането на регионални мерки. Националните мерки може да се въведат в дадени области и региони, а в други да не важат. Повтарям за трети път, че нови мерки и ограничения към този момент не се налагат. Няма и области, които да се затегнали мерките. Мерките не се налагат по браншове, а според епидемични риск. Това е водещото", завърши Стойчо Кацаров. 

Източчник: Монитор

 

 

Водещи

Най-четени