Решено: НЗОК окончателно поема лечението на деца в чужбина 27.11 | 17:32

За целта в Касата ще бъде създаден специален отдел

От iNews.bg

Всички дейности, осъществявани до настоящия момент от Център "Фонд за лечение на деца" и Комисия за лечение в чужбина, вече преминават към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това решиха депутатите с гласуваните на второ четене преходни и заключителни разпоредби в Законопроекта за бюджета на НЗОК за 2019 г., предаде БГНЕС.

Промените бяха силно разкритикувани от опозицията.

"Ние не се притесняваме от това, че пари за децата ще се намерят. Българинът дава мило и драго за това. Тревожи ни друго – фондът се закрива. Колеги, закрива се! Той не се преструктурира, не се слива. Закрива се! Ние не знам по какви правила ще се изгради този отдел, не знаме ще има ли необходимата медицинска експертиза там, от хора, които да работят. Това не е тревогата", настоя народният представител д-р Валентина Найденова от БСП. Според нея това решение се взима с "лека ръка", а прозрачността му е "под въпрос".

Реформата защити лично министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Не се отменят никакви права на нашите деца като пациенти за лечение в чужбина", категоричен бе той от парламентарната трибуна. Според него НЗОК има много по-голям капацитет в областта. "За миналата година те са направили разходи за трансплантации и на големи, и на малки за 80 млн. лв. Докато Фондът за лечение на деца – само 12 млн.", аргументира са той. "Парите ще бъдат чрез трансфер от бюджета на МЗ към НЗОК. Това гарантира, че тези пари няма да отидат за нищо друго, те са строго целеви и ще се използват за трансплантация на българските деца", допълни той.

Към НЗОК ще бъде създаден и специален отдел към Дирекция "Европейски въпроси".

Водещи

Най-четени