Нинова иска България да започне преговори за доставка на руската ваксина 26.02 | 12:11

Парламентът да нареди на правителството да започне необходимите разговори, се казва в декларация на БСП

От iNews.bg

Настояваме Народното събрание да възложи на българското правителство да започне двустранни разговори за доставка на ваксината "Спутник V”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БГНЕС.

В декларация от името на парламентарната група тя обяви, че левицата ще внесе и такъв проект на решение, призовавайки да бъде спешно включено в програмата на работа на законодателния орган и разгледано преди разпускането му.

Нинова разкритикува провеждания от управляващите процес на масова ваксинация и призова за търсене на алтернатива с руската ваксина, по подобие на Унгария, Израел и Словения.

"Правителството на Борисов не се справи с нито една от последиците от кризата с COVID-19. Нито здравната, нито икономическата, нито социалната. Сега е наред процеса по доброволно ваксиниране и изпълнение на ваксинационния план. България е на едно от последните места в Европа и близо 2 месеца след началото на процеса, са направени около 135 хил. ваксини, а една пета от имунизираните са получили втора доза. Далеч по-добре стоят нещата в други европейски държави, където първенци са Дания, Италия, Испания, Словения. Много по-добре са и държавите около нас – Гърция, където ваксинираните са четирикратно повече", заяви Нинова.

Според нея с масовата ваксинация в страната управляващите са "зарязали националния ваксинационен план", пускайки свободно ваксините на "АстраЗенека", което предизвика опашки от желаещи. "Какво се оказа впоследствие – хаос и некомпетентност. Карате личните лекари да правят списъци, а след това ги връщате, защото не са осигурени ваксините. Ако правителството работи така по този въпрос, 70% от населението ще бъде ваксинирано през 2040 г.", смята лидерът на БСП.

Водещи