Танева: Хора си даряват пенсиите, а търговските вериги не могат да направят усилие за родните производители 08.04 | 14:00

" За всеки български държавник е унижение да коментира подобна злоупотреба с мрежата, която се създаде с годините"

От iNews.bg

"Може пенсионер с 240 лева пенсия да я дари за битка в тази криза, за да подкрепи крайно нуждаещите си, а не може търговски оператор с обекти, генериращ такива доходи, да направи минимално усилие бедният производител да може да продава в обекта му в провинцията. Това е нон сенс, не подлежи на коментар. За всеки български държавник е унижение да коментира подобна злоупотреба с мрежата, която се създаде с годините". Това каза земеделският министър Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет по повод позицията на големите търговски вериги срещу това да отделят половината от площта си за българска продукция.

"Всичко в това изложение са манипулации. Ние водим от доста време опит за диалог, който е абсолютно безплоден. Ще въведем задължение на всички оператори, които имат представителство в цяла България с търговски обекти, да предлагат местна регионална продукция на потребителя. В това няма абсолютно никакво вмешателство в досегашните им канали на логистика, доставки, разпространение. Това е минималното, което сме длъжни да направим, като държавнииц, за да съхраним нашия народ", отсече тя.

Министърът посочи, че са подготвили законодателно предложение за повече българска продукция в магазините. То ще бъде направено веднага щом Народното събрание възстанови нормалния си ритъм на работа, уточни тя.

За предстоящите Великденския празници тя пожела и всичко на трапезата ни да е българско, тъй като имаме всичко от това, което се слага на трапезата - българско производство.

"Искам да уверя всички потребители и земеделски производители, че имаме производство на агнешко месо, което е достатъчно да задоволи националното ни потребление. Взели сме всички мерки до пазара да стигне българско прясно месо", каза тя.

Министър Танева коментира и възможността за временно наемане на работници за прибиране на реколтата за хора, които са останали безработни, като призова земеделските производители да бъдат активни в комуникацията си с бюрата по труда по места.

"Да заявяват своевременно нужния им персонал за прибиране на реколтата. Започваме с розобера, това ще е първо изпитание през следващия месец. Водим комуникации за допълнителни мерки, но и това, което се направи в момента за възможността за временно наемане на работници за прибиране на реколтата е добро решение", допълни тя.

Водещи

Най-четени