Разпра във ВСС – да се прегласува ли номинацията на Гешев или да се издига нова 14.11 | 12:02

Заради споровете процедурата не може да започне

От iNews.bg

Прегласуване на кандидатурата на Иван Гешев за следващ главен прокурор или откриване на нова процедура - върху това спорят вече часове членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) след отказа на президента Румен Радев да подпише указ за назначаването на Гешев, съобщава БНР.

Заседанието на ВСС започна в 10:00 ч. при засилени мерки за сигурност и на фона на протести. Самият Гешев пристигна 40 минути преди началото му, ескортиран от полиция.

Засилено е полицейското присъствие и заради два сигнала за бомби  - снощи и тази сутрин.

Да бъдат чути критиките на президента към процедурата, призова председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, както и членовете на съвета Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова. В тези критики те виждат основания за ново начало на процедурата, защото другото би било, според тях, неглижиране и даже отнемане на правомощия на държавния глава.

"Ако неглижираме аргументите на президента, това означава да се стигне дотам, че президентската институция да се превърне в нещо като нотариат, който слага печат или заверява решенията на Висшия съдебен съвет. Това обезстойностява действията на президента на Републиката. По този начин се влияе върху авторитета и тежестта на тази институция. Никой от тук присъстващите на тази маса не е участвал в пряк вот, подкрепен от повече от два милиона гласоподаватели в България и в този смисъл не се ползва с обществена подкрепа", каза Лозан Панов.

С това обаче не се съгласи мнозинството от ВСС. Чрез изказалите се против бе и главният прокурор Сотир Цацаров, който остро възрази срещу изказванията, според които, ако не бъдат взети предвид съображенията на президента, това би омаловажило фигурата на държавния глава.

"Никой не омаловажава, никой не обезстойностява, никой не неглижира… тази, как да кажа, пламенна защита на фигурата на президента, направена от двама преждеговорящи колеги, е просто излишна. Никой не омаловажава казаното от Румен Радев, защото всеки от нас, когато дава своя вот, при всички случаи трябва да претегли "за" и "против" и при всички случаи трябва да мисли върху това, което президентът каза. Тоест това, което се опитвам да кажа е: нека не спекулираме, че указът има мотиви. Указът няма мотиви. Има публична позиция на президента, която най-малкото заради своята откритост - аз го казах ясно, дали я приемам или не, е съвсем отделен въпрос - заслужава уважение и трябва да бъде преценена от всеки от нас", каза Цацаров.

Припомнени бяха действията на същия състав на Висшия съдебен съвет преди две години, когато Румен Радев върна предложението за избора на Георги Чолаков за председател на ВАС. Тогава имаше само прегласуване. Припомнено беше това и в залата сега.

Днес присъстват 24 от съдебните кадровици.

Водещи

Най-четени