Червен код за опасност от пожари в Хасковска област 25.07 | 14:30

Предупреждението е валидно за 3 дни, само през уикенда пламъци са лумвали 22 пъти

От iNews.bg

За цяла Хасковска област пожарите през следващите три дни са потенциална опасност. Заради високите температури и наличието на вятър, от НИМХ на БАН обявиха "червен код" за региона за 25, 26 и 27 юли за опасност от пожари. В тази връзка заместник-областният управител, който е ексначалник на пожарната служба в Свиленград, Валентин Ангелов, е разпратил предупреждение до кметовете на общините в областта, съобщиха от Областната администрация. Писма за червения код, свързан с опасността от пожари са разпратени и до държавните горски стопанства, до директора на областна дирекция МВР Хасково, до директора РД ПБЗН - Хасково, до EVN България електроразпределение АД – Пловдив, до ЕСД ЕАД – МЕР – Хасково, предаде БГНЕС.

По данни на Областната служба за последния месец на територията на региона са станали 98 пожара. Огънят е унищожил 206 дка посеви от пшеница, 124 кв. м покривни конструкции, 30 дка гори, 200 дка лесонепригодни площи, 10 620 бали слама. Само за последните два дни пък в региона са станали 22 пожара. По данни на регионалната дирекция пожарна безопасност, са горели предимно сухи треви и храсти. При един от случаите на лумнал огън през уикенда - вчера, именно небрежност при боравене с открит огън във фургон в с. Камилски дол е причина за избухването на пламъците.

Заради опасността от пожари през най-топлите дни на годината, които според статистиката възникват най-често заради неправилно боравене с огън на открито, със заповед до средата на ноември са въведени строги противопожарни мерки за горските масиви, пасищата и земеделските земи.

Водещи

Най-четени