Частта от чудотворната икона в Бачково все още не е открита 06.04 | 15:49

Ореолът на Младенеца е от чисто 24-каратово злато

От Теодора Кокаланова

Златният ореол на Исус от чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир все още не е открита. Припомняме, че тя изчезна мистериозно

Монаси подозират, че орнаментът е изнесен в Атон от двамата реставратори, които са възстановявали иконата. Там според монасите, ореолът щял да бъде подменен с друг, който няма чудотворна сила.

Липсата на златното сияние от иконата първи установил художникът Ганчо Ганев, след като видял наскоро реставрираната светиня. "Ореолът е златен и се съхраняваше в специална каса. Има стъкло и не може да се пипа. Предприехме мерки за сигурност, като сложихме аларма. Миряните искат да я видят в онзи вид, в който стои от години. Тя е от 1118 година", обяснява Ганев.

Пловдивският художник е единственият, който познава в детайли чудотворната икона, защото той е изработил копието й, което бе подарено на папа Йоан Павел Втори при посещението му у нас, информира Нова телевизия. 

"Ореолът на Младенеца е от чисто 24-каратово злато. Изчезнал е, докато иконата е била реставрирана под ключ в манастира от двама монаси от Атон", смята уредника на Бачковската обител. Според вярващите обаче, ако реставраторите не върнат първоначалния облик на иконата, чудотворната й сила ще се загуби. 

Реставрацията на иконата струва 75 000 лева. Според художника-реставратор тя е направена некачествено, защото ликовете на светците не са почистени, а живописният слой не е разкрит. Игуменът на Бачковския манастир отец Симон увери, че златният ореол ще бъде върнат след цялостната реставрация на чудотворната икона. 

 

Водещи

Най-четени