Заемът за реакторите за „Белене“ мина експресно и „втора цедка“ 20.09 | 18:08

Комисиите по енергетика и по финанси одобриха внесения днес за целта закон

От iNews.bg

Заемът, който НЕК ще получи от държавната хазна, за да се разплати с "Атомстройекспорт" за произведените реактори за АЕЦ "Белене", премина и през "втората цедка". След като днес на заседанието на Министерски съвет беше одобрен специалният проектозакон за тази цел и той беше внесен за разглеждане в Народното събрание, сега своето "да" за идеята казаха и парламентарните комисии по енергетика и по бюджет и финанси. Това стана експресно буквално часове, след като документът беше вкаран за разглеждане от депутатите.

При това положение остава идеята да бъде одобрена и в пленарна зала, за да стане новият закон факт. Но дори и при това положение, за да се отпуснат пари на НЕК, ще трябва България да получи и одобрението на Брюксел, тъй като това ще се разглежда като държавна помощ за търговско дружество, което е забранено според правилата в ЕС.

Все още не е ясна и сумата, която ще получи НЕК при благоприятно развитие на нещата. В проектозакона е записано, че заемът ще бъде за покриване на цялото задължение към "Атомстройекспорт", което е около 1.2 млрд. лв. В същото време от изказванията на енергийния ни министър Теменужка Петкова става ясно, че първоначално на руснаците ще бъдат платени 800 млн. лв., след което ще има преговори, основно по отношение на лихвите, за които имаме претенции, че са завишени заради техническа грешка в решението на съда.

Водещи

Най-четени