Искате да гласувате машинно? ЦИК демонстрира как става 22.05 | 16:57

Според говорителя Камелия Нейкова 6-те минути са напълно достатъчни за това

От iNews

ЦИК организира демонстрация, на която представи как можем да гласуваме машинно на предстоящите на 25 май избори за Европейски парламент. 100 ще са секциите в страната, където гражданите ще могат да дадат своя глас, като той няма да бъде задължителен, а по желание.  

За да осъществите гласа си машинно обаче, е задължително преди това да гласувате с нормална бюлетина. Резултатите от машинното гласуване ще бъдат експериментални и няма да сe отразят на крайните резултати от вота. 

Експерименталното гласуване се провежда с технология, базираща се на специални апарати, произведени изключително за целта. Проектирана е, така че да направи провеждането на вота изключително лесно. Машината показва избирателните опции на гласоподавателите и допълнително иска потвърждение на избора. Накрая разпечатва хартиената разписка, генерирана от вграден принтер, която служи за проверка на електронното преброяване.

"До момента по този метод са гласували 2 млн. и 200 хил. души по целия свят", посочи представителят на фирмата собственик на технологичното оборудване.

Още при влизането си в секциите с машини избирателите ще бъдат уведомявани от членовете на комисията, че имат възможност да експериментират. При желание от страна на гласоподавателя да изпробва устройството шефът на секционната комисия ще го задейства с дистанционен бутон, за да не притеснява гласподавателя в тъмната стаичка. След като влезе в да изрази гражданската си воля, избирателят ще използва сензорния екран на машината, за да маркира желаната от него партия, коалиция или независим кандидат. След това  ще посочи преференция при вота, т.е. кандидатът, който иска да изпрати в ЕП. Следва потвърждаване на избора със специален бутон. Ако гласоподавателят допусне грешка, той може да се върне и да поправи своя избор, като машината го предупреждава чрез специфичен сигнал. За да бъде отчетен крайният резултат, избирателят трябва да натисне бутона "Гласувай". Следва получаване на разписка, която отразява предпочитанието му. Получената разписка е контролна и се слага в друга кутия, поставена на масата пред СИК.

Машинното гласуване в България е предвидено в два района – област Пазарджик и 23 Софийски район. Определени са 100 секции за провеждането му.

55 от тях са в град София, район Младост, Студентски град и Триадица. Останалите 45  са разпределени в 3 града на територията на избирателен район Пазарджик - Пазарджик, Велинград и Ракитово.

Резултатите от от пробното гласуване ще бъдат обявени след специално заседание на ЦИК, но не по-рано от оповестяването на реалните резултати , за да бъдат избегнати евентуални спекулации.

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова посочи, че изборният ден ще започне в 6:00 и ще завърши в 19:00 часа. Ако има избиратели пред секциите след края на изборния ден, техните лични документи ще бъдат събрани и те ще могат да упражнят гласа си до 20:00 часа.

По думите на говорителя на ЦИК Камелия Нейкова броят на избирателните секции ще бъде около 11 500. "Казвам около, защото до 48 часа преди изборния ден, могат да се образуват секции в лечебни, здравни заведения, специализирани институции. Все още нямаме окончателната бройка. Едва ли ще станат много повече. Извън страната са 167", уточни тя.
Нейкова посочи, че бюлетината изглежда по различен начин. "В лявата част на бюлетината са изписани имената на партиите, коалициите, независимите кандидати, които ще участват на изборите. В дясната част на бюлетината е полето, на което са разположени кръгчетата, в които избирателите, ако желаят, могат да отбележат своето предпочитание за избран от тях кандидат или т. нар. преференция.

Важно е  хората  да знаят, че за да е валиден техният глас, трябва първо да са отбелязали съответната партия, коалиция, независим кандидат. Преди това той трябва да е гласувал за съответната листа. Ако преди това има отбелязване само в кръгчетата, тази бюлетина ще се счита за недействителна, обясни още говорителят на ЦИК.

По думите й на изборите ще могат да бъдат дописвани избиратели, както е регламентирано в Изборния кодекс. "Те са много ограничена категория – кандидатите за членове на ЕП, наблюдателите и членовете на ЦИК и СИК. В изборния ден може да бъде дописан избирател, който е пропуснат в избирателния списък, по постоянен адрес или живеещ в чужбина след попълване на декларация", каза Нейкова.


"Дописват се учениците и студентите, когато се възползват от възможността да осъществят своя глас в населеното място, където се намира учебното заведение. Попадащите в тази категория трябва да представят заверена ученическа или студентска книжка", каза още представителят на изборната комисия. 

Относно казуса "Бобов дол" и получения сигнал за купуване на гласове Камелия Нейкова бе лаконична. "В края на деня ще има и решение", заяви тя.

Тя бе категорична, че  агитацията трябва да се извършва само на български език. "Няма постъпил сигнал, който да е в дневния ред на ЦИК", отбеляза Нейкова. 

Водещи

Най-четени